Zagreb, 10. srpnja 2018. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i veleposlanik Islamske Republike Iran, Njegova Ekselencija Mohammad Reza Sadegh, sastali su se u prostorijama HOO-a u Zagrebu i razgovarali o produbljivanju sportske suradnje između dviju prijateljskih država.

Od 2011. godine na snazi je sporazum o suradnji olimpijskih odbora (HOO-a i Iranskog olimpijskog odbora), potpisan tijekom Matešina posjeta Teheranu, pa je predsjednik HOO-a zagovornik ideje da postojeći sporazum bude osnova za konkretizaciju i možebitnu nadopunu novih oblika suradnje.

A jedan od oblika međudržavne sportske suradnje podrazumijevao bi razmjenu sportašica i sportaša, trenera i sudaca. Iran je zainteresiran za suradnju u gotovo svim loptačkim sportovima (nogomet, rukomet, košarka, odbojka, vaterpolo…), ali i u gimnastici, plivanju, karateu, taekwondou… Upravo u borilačkim sportovima, u kojima su vrlo uspješni, Iranci bi uzvratili razmjenom stručnih iskustava i kadra.

Njegova Ekselencija Mohammad Reza Sadegh pozvao je predsjednika Matešu da na čelu hrvatskog sportskog izaslanstva posjeti Iran, što bi se moglo i realizirati potkraj ove godine. Iranski veleposlanik u RH iskoristio je priliku i čestitao hrvatskim nogometašima ulazak među četiri najbolje reprezentacije SP-a, izrazivši i želju da trijumfalno završe nastup u Rusiji. (hoo/vk)