Zagreb, 5. lipnja 2018. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Izvršnog vijeća Europskih olimpijskih odbora Zlatko Mateša prošlog je vikenda primio u Londonu nagradu „Power Brands - Hall of Fame“.

Tim priznanjem uvršten je u ekskluzivni klub od 10 najutjecajnijih globalnih društvenih lidera u 2018. godini, a koji su velikim zalaganjem na području politike, gospodarstva, znanosti, sporta i zabave podizali svijest i promicali ideje o jednakosti u društvu.
Svečanost za izabrane laureate priređena je u hotelu Hilton Kensington, a po 12. put organizirao ju je „Power Brands Global“ u sklopu sastanka na vrhu Londonskog međunarodnog foruma za ravnopravnost (London International Forum for Equality - LIFE). U obrazloženju priznanja stoji da je bivši hrvatski premijer (1995. - 2000.) status laureata zaslužio dugogodišnjim konstruktivnim djelovanjem u hrvatskom društvu te nacionalnom i međunarodnom sportu, pri čemu je mnoge mlade ljude potaknuo na bavljenje sportom, što im je omogućilo i uspješniju društvenu integraciju. Također, apostrofirane su Matešine zasluge u borbi za čistoću sporta, kroz djelovanje u članstvu glavnog odbora Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Zahvaljujući na prestižnom priznanju, kojim se, između ostalih, mogu podičiti i ugledne medijske kuće i institucije, poput BBC-a ili Sveučilišta u Oxfordu, Mateša je najavio nastavak borbe protiv najveće pošasti modernog sporta - dopinga, kao i nastavak djelovanja na uspostavi ravnopravnosti žena u sportu, ali ne samo u natjecateljskoj zastupljenosti na velikim sportskim priredbama, nego i u upravljačkim strukturama sporta.
Na svečanosti u hotelu Hilton Kensington nazočilo je i tročlano izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu, predvođeno savjetnicom za gospodarske poslove Davorkom Žanić Dražić. (hoo/vk)