Zagreb, 12. listopada 2016. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Veleposlanik Republike Kube Juan Antonio Fernández potpisali su 12. listopada u sjedištu HOO-a Memorandum o suradnji između HOO-a i Kubanskog olimpijskog odbora.

Memorandum je sklopljen prije svega kako bi formalizirao daljnji razvoj bilateralne sportske suradnje, a obije su se strane složile da je potrebno ojačati kontakte te potaknuti razmjenu znanja i stručnjaka u području natjecateljskog sporta i sporta za sve, ali i sportske znanosti i medicine.

 

Prijemu su nazočili i Elio Rodríguez Perdomo, direktor za Europu i Kanadu pri ministarstvu vanjskih poslova Republike Kube, voditeljica Odjela HOO-a za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić, predsjednik Hrvatskog baseball saveza Osvaldo Vavra te Jasna Derviš iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

„Ovaj Memorandum o razumijevanju je značajan zato jer Kuba kroz razmjenu stručnjaka, trenera, znanja u pojedinim sportovima može bitno doprinijeti da se neki sportovi, koji su sada u Hrvatskoj manje razvijeni ali su postali olimpijski, poput baseballa, dignu na jednu višu razinu, a isto tako područja zdravstvene zaštite sportaša i rehabilitacije od interesa su za zajedničko djelovanje“ izjavio je predsjednik Mateša.

 

Vavra je istaknuo kako je Hrvatski baseball savez, koji inače njeguje izvrsne kontakte s kubanskim kolegama, jako zainteresiran za dovođenje kubanskih trenera baseballa u Hrvatsku i razmjenu znanja, posebno na području sportske medicine u kojoj su Kubanci vrlo napredni. Osim toga je predloženo da se ubrzo nakon potpisivanja Memoranduma osmisli projekt razmjene iskustava koji bi se mogao brzo i jednostavno implementirati, a uključivao bi nekoliko sportova. (hoo/msč)