Zagreb, 1. lipnja 2016. - Projekt SCORE (Strengthening Coaching with the Objective to Raise Equality/ Unapređenje rodne ravnopravnosti u sportskom treningu), u kojem je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) jedan od partnera, ulazi u svoju završnu fazu. U Helsinkiju je od 20. do 22. svibnja 2016. godine održan drugi dio edukacije mentora na kojem su kao predstavnice HOO-a sudjelovale olimpijka i trenerica košarke Kornelija Kvesić, trenerica juda Željka Maranić te bivša atletičarka i trenerica atletike Tijana Pavičić.

Dvadeset dva mentora iz deset europskih sportskih organizacija - partnera u projektu osposobljavaju se kroz edukaciju za rad s potencijalnim vrhunskim trenericama, s posebnim naglaskom na stručni i osobni razvoj. Tutorica u Helsinkiju bila je sportska psihologinja Satu Kaski, a fokus je bio na razvoju snažne mreže trenerica, planiranju podrške trenericama te načinu da se poveća njihov broj.

 

Hrvatske će mentorice nakon završene edukacije u koordinaciji s HOO-om osmisliti primjenu mentorskog sustava u njihovim nacionalnim sportskim savezima, koji će se kasnije primijeniti i u ostalim sportovima.

 

Projekt SCORE provodi se od siječnja 2015. do kraja 2016. godine a financira se iz programa Erasmus+ Sport, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Vodeći partner je europsko udruženje nevladinih sportskih organizacija ENGSO. Cilj SCORE-a je promicati rodnu ravnopravnost u trenerskoj profesiji, a usmjeren je ka povećanju broja trenerica na svim razinama u sportu kao i proširenju znanja na području rodne ravnopravnosti u obrazovanju trenera. Edukacija mentora jedan je od mjera za postizanje tog cilja. Hrvatske sudionike edukacije izabrala je Komisija HOO-a za ravnopravnost spolova u sportu.

 

Prva faza projekta bila je posvećena razvoju obrazovnih alata (toolkit) za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti među sportskim trenerima te programu obrazovanja mentora. Alati služe sportskim organizacijama u uspostavljanju boljih uvjeta za rodnu ravnopravnost i lakši pristup ženama među sportske trenere, a namijenjen je i ženama koje su zainteresirane za trenerski poziv. Nakon toga se započelo s organizacijom nacionalnih seminara na kojima se sudionike upoznaje s alatima te ih uči kako da u svom okruženju podižu svijest o rodnoj ravnopravnosti među sportskim trenerima. Jedan takav seminar održao je u veljači 2016. godine i Hrvatski olimpijski odbor u sklopu 14. godišnje konferencije „Kondicijska priprema sportaša 2016.“ na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a okupio je predstavnice i predstavnike nacionalnih sportskih saveza zaduženih za struku i edukaciju trenera te rodnu ravnopravnost. Nacionalni seminari održani su nakon toga u travnju u Stockholmu i u svibnju u Helsinkiju. Slijede još tri seminara - u lipnju u Njemačkoj i Portugalu te u srpnju u Litvi.

 

Rezultati projekta bit će predstavljeni na završnoj konferenciji 13. i 14. listopada u Kölnu na kojoj će sudjelovati koordinatorica projekta u Hrvatskoj i voditeljica razvojnih programa u HOO-u Gordana Borko.

 

Istaknimo i kako je SCORE predstavljen kao primjer dobre prakse na ovogodišnjoj Europskoj konferenciji „Žene i sport“ (European Women and Sport Conference) održanoj u Stockholmu. (hoo/msč)