Prag, 22. studenog 2015. - Dopredsjednica HOO-a, gđa. Morana Paliković Gruden je u Pragu, na 44. Skupštini EOO dobila priznaje EOO za poseban doprinos razvoju sporta i svakodnevnu brigu za njegov boljitak zajedno s g. Alainom Gelesom iz Francuske, g. Josephom Cassarom s Malte, g. Ioanom Dobrescuom iz Rumunjske, te g. Igorom Kazikovom iz Rusije.

Kako je Skupštini nazočno više od 350 delegata iz 50 europksih zemalja, te predstavnici budućih Igara mladih, ali i kandidata za OI 2024., a među pozvanima su i predsjednik MOO-a, g. Thomas Bach, predsjednik ANOCA, Šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, te počasni predsjednici MOO-a i EOO-a, gospoda Jacques Roggue i Mario Pescante, cijela je svečanost dobila na važnosti i potvrdi rada svih nagrađenih, pa tako i nagrađenih mladih sportaša. Na velikoj večeri priređenoj u dvorcu na praškim Hradčanyma, u predsjedničkoj palači, mladi češki biciklist Jiri Janošek osvojio je nagradu „Piotr Nurowski“ za najboljeg mladog europskog sportaša. Nagradu su mu u velebnoj „Španjolskoj sobi“, kultnom mjestu ne samo češke povijesti, nego i češkoga sporta, zajedno predali g. Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i g. Patrick Hickey, predsjednik Europskih olimpijskih odbora. Nagrada se dodjeljuje po peti put, a u sebi ne sadržava samo sportske vrijednosti rezultata, već i na neki način prednost daje mladim sportašima, koji kroz svoj sportski put vrednuju i cijene fairplay. Janošek je pobjednik TT utrka na 1 km na europskom i na svjetskom prvenstvu, obranivši tako naslov svjetskoga juniorskoga prvaka. Mladi biciklist, član „ASO Dukle“ iz Brna, ujedno je uzeo 12.000 eura nagrade.

Ostalih 4 dobitnika su na pozornici „zamijenili“ njihovi predsjednici olimpijskih odbora i umjesto njih preuzeli diplome, ali njihova imena ostaju zapisana u povijesti: Jana Kudrjavceva, ritmička gimnastičarka iz Rusije, Luke Greenbank, plivač iz Velike Britanije, Jakub Grigar, slovački kanuist, te njemačka sanjkašica Jessica Tiebel.

Osim svečanosti, i u hotelu Intecontinental, gdje se Skupština EOO održava bilo je zanimljivo, posebno u nadahnutom i odlučnom nastupu Jeana Michaela Saivea, stolnotenisača, ali u Pragu predsjednika Komisije sportaša EOO, kad je odlučno zauzeo stav sportaša protiv dopinga ali i zatražio jače  informiranje sportaša i trenera, odnosno kako im u borbi protiv dopinga pomoći. Zaključne riječi prvog čovjeka europskoga olimpizma, g. Patricka Hickeya još su jednom naglasile 2015., kao iznimno važnu godinu za Stari kontinent i sport na njemu, jer su napokon održane i prve Europske igre, u Bakuu, čime je europski sport napokon dobio svoje priznanje i u tom segmentu, u kojem je zaostajao za Azijom i Amerikama. Pohvale u svim segmentima organizacije Skupštine u Pragu idu i Češkom olimpijskom odboru, njihovom predsjedniku Jiriju Kejvalu.

Iduća Skupština zakazana je u Minsku, bjeloruskom glavnome gradu, ujedno i domaćinu ljetnih Europskih igara mladih, čime se Bjelorusija još više otvara za sportaše cijele Europe i svijeta. Uostalom, nedavno je Minsk, baš u istoj dvorani nacionalnog olimpijskog odbora, gdje će biti Skupština EOO, uspješno ugostio i Kongres AIPS Europe, Europske unije sportskih novinara.