Zagreb, 19. studenog 2015. - Šef Misije OI RIo 2016. i pomoćnik glavnoga tajnika za olimpijski program Damir Šegota te voditeljica odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujaki Šubić, primili su danas u ime čelnika HOO-a Zlatka Mateše i Josipa Čopa koji su na općoj skupštini EOC-a u Pragu, sedmeročlano izaslanstvo japanskog grada Tokamachia predvođeno gradonačelnikom Sekiguchi Yoshifumijem.


Gradonačelnik Tokamachia, grada velikih sportskih i turističkih potencijala te udaljenog dva sata vožnje do Tokija, domaćina Olimpijskih igara 2020. izvijestio je svoje domaćine o sportskim kapacitetima i mogućnostima te pozvao hrvatske sportaše na pripreme prije OI u Tokiju 2020. U pratnji japanskog izaslanstva bio je i Zorislav Srebrnić, donedavni glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza koji je svjedočio o iskustvu hrvatskih nogometnih reprezentativaca koji su više od jednog desetljeća rado viđeni gosti u Tikamachiu. Snažno prijateljstvo 2012. godine urodilo je i izgradnjom Kuće japansko-hrvatskog prijateljstva a dizajnirali su je hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina.
Japansko izaslanstvo primio je u zagrebačkim Dvercima i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić a u nazočnosti veleposlanika Japana u Zagrebu Keiji Ide. (hoo/rj)