Stockholm/Zagreb 5. ožujka 2015. - U suradnji s brojnim partnerima i članovima među kojima je i Hrvatski olimpijski odbor,  Europska nevladina sportska organizacija (ENGSO)  pokrenula je u početkom 2015. projekt  ENGSO SCORE čiji je cilj podići razinu rodne jednakosti u trenerskom zanimanju u sportu. 

Europska i hrvatska  praksa u tom pogledu pokazale su da je broj trenerica u ovom zanimanju gotovo zanemariv te da ga treba što prije mijenjati. Tako je  primjerice među 78 trenera koji su na listi razvojnog programa sufinanciranja u HOO-u 2015. samo pet žena. Isto tako niska je razina znanja o rodnoj ravnopravnosti u samom obrazovanju trenera. 

 

Projekt, koji je uspješno započeo prvim sastankom u Stockholmu, 16. i 17. veljače 2015. godine, namijenjen je sportskim i trenerskim organizacijama na svim razinama, trenerima, bivšim sportašima, volonterima te upravljačkim strukturama. SCORE projekt je podržan od strane EU programa Erasmus + Sport programa. I dok je prvi radni dan na ovom projektu u Stockholmu, bio posvećen upoznavanju i administrativnim pitanjima, drugog dana stručnog skupa intenzivno su se tražila rješenja i alati za podizanje svijesti o  ovome problemu u sportu na svim razinama, a koja bi bila od koristi kako sportskim organizacijama tako i samim trenerima. Sekciju su vodile stručnjakinje Sarah Milner i Julie Mackintosh iz Velike Britanije. O programu edukacije za mentore čiji bi zadatak bio proaktivna pomoć  posebno mladim trenericama u njihovom profesionalnom i osobnom rastu, diskusiju je vodila Satu Kaski, psihologinja, članica tima za projekte treniranja u Finskoj.

 

ENGSO SCORE projekt podržan od EU Programa Erasmus + Sport program, trajat će dvije godine a partneri ENGSO-u su Finska udruga trenera,  sportski treneri Velike Britanije, Međunarodno vijeće izvrsnosti  u treniranju (ICCE), Europski opservatorij za sport i zapošljavanje (EOSE), Sport i građanstvo, Europska športski sveučilišni savez (EUSA), Njemačka olimpijska športska konfederacija (DOSB), Švedska športska konfederacija (RF), Hrvatski olimpijski odbor, Litavski savez športskih saveza (LUSF), Ciparska športska organizacija (CSO), Portugalska športska konfederacija (CDP). U ime Hrvatskog olimpijskog odbora u radu ENGSO SCORE sudjelovala je voditeljica razvojnih programa, tajnica za žene u sportu HOO-a i koordinatorica ovoga projekta u Hrvatskoj, Gordana Borko. (hoo/rj) http://www.engso.com/?id=343