LAUSANNE, 10. travnja 2014. (MOO) - Međunarodne sportske federacije pozdravile su najnoviju inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za uvođenje novog inteligentnog sustava, koji bi povezao sve dionike uključene u borbu protiv korupcije i povezanih manipulacija kroz sportsko klađenje.

Sustav pod nazivom 'Integrity Betting Intelligence System' (IBIS) uspoređuje upozorenja i informacije o mogućim manipulacijama u sportskom klađenju. Brojne kladionice i nacionalna regulatorna tijela već su potpisali sporazume o suradnji s MOO-om. Oni će biti zaduženi za nadzor klađenja za vrijeme održavanja olimpijskih igara i drugih velikih sportskih natjecanja, a sumnjive će aktivnosti prijavljivati IBIS-u.

IBIS je testiran na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014., a u razdoblju između Igara bit će na raspolaganju međunarodnim sportskim federacijama, koje će ga moći koristiti na svojim međunarodnim natjecanjima.

MOO održava platformu sustava i snosi sve tehničke troškove. Svih sedam međunarodnih federacija zimskih olimpijskih sportova već koriste IBIS, a cilj je da se i sve međunarodne federacije ljetnih olimpijskih sportova priključe sustavu do kraja 2015.

MOO je vrlo odlučan u svom nastojanju da zaštiti integritet sporta i 'čiste sportaše'. Razvoj sustava IBIS te potpisivanje sporazuma o suradnji s Interpolom, ali i fond od 10 mil. US dolara za zaštitu sportaša od namještanja rezultata natjecanja, najaktualnije su inicijative MOO-a na tom području.