KUWAIT, 31. ožujka 2014. - Predsjednik Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) šeik Ahmad al-Fahad al-Sabah pozvao je članove novoosnovanih komisija, radnih skupina i izvršnog vijeća ANOC-a na trodnevni sastanak u Kuwait.

Među članovima MOO-a i predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora (NOO), koji od 29. do 31. ožujka 2014. borave u Kuwaitu, je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, član komisije ANOC-a za međunarodne odnose. Komisija, na čijem čelu je predsjednik Svjetske organizacije vodenih sportova (FINA) Julio Cesar Maglione, ima za zadatak jačati ulogu ANOC-a pri UNECO-u, te stvoriti podlogu za zajedničke projekte sa specijaliziranim agencijama UN-a kao i za moguće članstvo ANOC-a u Gospodarskom i socijalnom vijeću UN-a.

Izvršno vijeća ANOC-a na svojoj će sjednici raspravljati o održavanju svjetskih igara na pijesku. Bilo bi to prvo višesportsko natjecanje u organizaciji ANOC-a, a u suradnji sa SportAccordom. Prvo izdanje planirano je za 2015. godinu. Više detalja bit će poznato nakon sastanka izvršnog odbora MOO-a u srpnju ove godine. Na programu bi se trebali naći sportovi na pijesku i u vodi, poput nogometa na pijesku, rukometa na pijesku, odbojke na pijesku, ragbija na pijesku, surfinga i prilagođene varijanta triatlona.

ANOC je osnovan 1979. godine. Od lipnja 2010. njegovo je administrativno sjedište u Lausanni. Od kada je u travnju 2012. izabran za predsjednika ANOC-a, šeik Ahmad radi na modernizaciji i profesionalizaciji udruženja, kako bi ono što bolje ispunjavalo potrebe svojih članova, 204 NOO-a.