ZAGREB, 17. veljače 2012. - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) primili su u petak, 17. veljače 2012. u službenim prostorijama HOO-a delegaciju Olimpijskog komiteta Kosova (OKK) na čelu s predsjednikom Besimom Hasanijem.

ZAGREB, 17. veljače 2012. - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, primili su u petak, 17. veljače 2012. u službenim prostorijama HOO-a delegaciju Olimpijskog komiteta Kosova (OKK) na čelu s predsjednikom Besimom Hasanijem.

Predsjednik Hasani obratio se čelnicima HOO-a za pomoć i podršku u nastojanju da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prizna OKK. Propis Olimpijske povelje da najmanje pet nacionalnih sportskih saveza uključenih u nacionalni olimpijski odbor moraju biti članovi međunarodnih sportskih federacija koje upravljaju sportovima uvrštenim u program olimpijskih igara, za sada je prepreka priznavanju OKK-a. Trenutno su četiri međunarodne federacije priznale nacionalne sportske saveze u Kosovu. Zbog nemogućnost nastupanja na Olimpijskim igrama i ostalim međunarodnim sportskim natjecanjima, mnogi vrhunski sportaši nastupaju za strane države, dok oni koji ostaju u domovini nemaju priliku odmjeriti snage s međunarodnom konkurencijom i tako realno procijeniti vlastitu kvalitetu. Istaknut je i primjer nadarene judašice Majlinde Kelmendi, koja je pod zastavom Međunarodne judo federacije (IJF) nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u judu 2009. te postala svjetska juniorska prvakinja.

Predsjednik Mateša naglasio je kako OKK na putu do ulaska u međunarodnu olimpijsku obitelj može računati na punu podršku HOO-a.

Osim predsjednika Hasanija, susretu su prisustvovali i član OKK Ferid Zekolli, članovi predsjedništva AKDH Shkendija Tom Kačinari i Ardian Kozniku te glavni tajnik AKDH Shkendija Vedat Zogejani.