RIM, 10. studenog 2011. – U sjedištu Talijanskog olimpijskog odbora u Rimu održan je u četvrtak, 10. studenog 2011. sastanak Komisije Europskih olimpijskih odbora (EOC) za marketing i komunikacije.

RIM, 10. studenog 2011. – U sjedištu Talijanskog olimpijskog odbora u Rimu održan je u četvrtak, 10. studenog 2011. sastanak Komisije Europskih olimpijskih odbora (EOC) za marketing i komunikacije. Sastanku je prisustvovala i glasnogovornica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Manuela Sentđerđi, članica Komisije.

Najvažnija točka dnevnog reda bila je prezentacija projekta Europskih igara. Napredovanje projekta predstavio je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, član izvršnog odbora EOC-a i predsjednik radne skupine za izradu studije o isplativosti organizacije Europskih igara.

Europskim igrama želi se pomoći razvoju sporta na Starom kontinentu, koji za razliku od većine kontinenata nema svoje Igre, te stvoriti dodatan izvor prihoda kako za EOC tako i za nacionalne olimpijske odbore i međunarodne i europske sportske federacije.

Rezultate studije o isplativosti organizacije Igara, u kojoj su detaljno analizirani svi ekonomski, organizacijski i sportski aspekti, Mateša će predstaviti na općoj skupštini EOC-a koja će se održati 23. i 24. studenog 2011. u Sočiju. Ubrzo nakon toga očekuje se izvanredna skupština EOC-a na kojoj će njeni članovi glasati o uvođenju Europskih igara.

One bi se održale svake četiri godine i to u godini prije Olimpijskih igara. Svoje prvo izdanje trebale bi doživjeti već 2015. U 14 dana natjecanja 7.000 sportaša nadmetalo bi se u 12 do 15 sportova od kojih bi najmanje 3 bila neolimpijska. Domaćini Europskih igara bili bi gradovi u kojima već postoji potrebna infrastruktura kako bi se izbjegli astronomski troškovi organizacije.

Ideja o organizaciji Europskih igara nije nova. Ona se rodila prije 15 godina kada je EOC vodio sadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.