Zagreb, 7. listopada 2010. - Hrvatski olimpijski odbor domaćin je 13. foruma Europskih nevladinih sportskih organizacija (ENGSSO) koji će se održati u Dubrovniku 8. i 9. listopada a na temu „Socijalna inkluzija i obrazovanje putem sporta“. O ovoj temi koju su zajedno priredili ENGSO, Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, govorit će strateški i iskustveno brojni predstavnici nacionalnih sportskih udruženja iz 20 europskih zemalja među kojima su i predstavnici domaćina i suorganizatora Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu s predsjednikom Zlatkom Matešom.

 
 
U sklopu Foruma održat će se seminar na temu - suradnja na svim razinama društvene odgovornosti u Europi, a govorit će Bart Ooijen, član Europske komisije, Jan Luc Janiszewski u ime Vijeća Europe i Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, ujedno i član izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora.
 

O ulozi nacionalnih sportskih institucija u obrazovanju u sportu tijekom karijere i nakon nje, Hrvatski olimpijski odbor predstavit će projekte školovanja kategoriziranih sportaša koji je u koordinaciji s visokim učilištima u Hrvatskoj u stalnom napredovanju. Svoja iskustva na tom području predstavit će vrhunski plivač, sportaš s invaliditetom Mihovil Španja, apsolvent diplomskog studija Mediji i kultura društva na Sveučilištu u Dubrovniku, i gimnastičar Mario Možnik, apsolvent Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 

Sudionici ENGSO čiji je član Hrvatski olimpijski odbor od 1998. godine, predstavit će programe implementacije Manifesta o uključenosti u sport (Manifesto for a Truly Inclusive Sport,) a odnose se na osobe starije životne dobi, žene u sportu, sport za osobe s posebnim potrebama, programi za djecu iz siromašnih obitelji, sport manjina i drugih socijalnih skupina.
Stručni radovi i iskustva o socijalnoj uključenosti i obrazovanju putem sporta zemalja članica ENGSO-a objedinjeni su u Zborniku Foruma koji će biti objavljen na stranicama HOO-a www.hoo.hr