Kako bi pridonio promicanju sporta kao univerzalne civilizacijske baštine za bolje međusobno razumijevanje Hrvatski olimpijski odbor već 1993. godine se uključio u organizaciju međunarodnih natječaja koje provodi Međunarodni olimpijski odbor a na temu olimpizam i proslava Igara.

 

Iste je godine u natjecanju u likovnim radovima na temu Olimpijske igre za djecu u dobi od šest do šesnaest godina, Međunarodni ocjenjivački sud izabrao šest radova djece iz Hrvatske a nagrade osobno uručio predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch prigodom prvog službenog posjeta Hrvatskom olimpijskom odbora.

 

Na temu umjetnost i sport 2000. godine koju je MOO proglasio godinom kulture i mira, pobjednik međunarodnog natječaja bio je Šibenčanin Ante Guberina sa skulpturom „Olimpijski lanac“ u konkurenciji 74 zemlje. Njegovo se djelo danas nalazi u Olimpijskom muzeju u Lausannei.

 

Esej Ane Mirković iz Delnica „Radost napora“ 2002. godine ocijenjen je najboljim autorskim radom na međunarodnom natječaju „Olimpijski sport i književnost“ i uvršten u osam najboljih u istoj kategoriji. Hrvatski olimijski odbor uključio se i u organizaciju međunarodnog natječaja 2006. "Sport i fotografija" u kojem su Sanjin Kovačić i Krešimir Mehičić izabrani u osam najboljih u svojim kategorijama.

 

Godine 2008. Hrvatski olimpijski odbor uključio se organizaciji međunarodnog natječaja „Sport i glazba“ čija je pobjednička skladba „Olimpizma put“ , a koju izvode Ivana Kindl, Branka Delić i dječji zbor „Kikići“ iz Zagreba, također uvrštena u osam najboljih u međunarodnoj konkurenciji Natječaja Međunarodnog olimijskog odbora.