ZAGREB/PEKING, 10. travnja 2008. - Pod predsjedanjem Maria VA?zquez Rane, u Pekingu, gradu domaćinu najvećeg sportskog događaja ove godine, održava se 16. Opća skupština Svjetskog udruženja nacional...

ZAGREB/PEKING, 10. travnja 2008. - Pod predsjedanjem Maria Vaszquez Rane, u Pekingu, gradu domaćinu najvećeg sportskog događaja ove godine, održava se 16. Opća skupština Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC), u čijem radu sudjeluju čelnici 205 nacionalnih olimpijskih odbora među kojima i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop.

Prema javljanju glavnog tajnika izravno iz Pekinga, skupština ANOC-a koji je jedna od ključnih stupova olimpijskog pokreta, jednoglasno je donijela deklaraciju kojom 205 nacionalnih olimpijskih odbora izražavaju punu potporu gradu Pekingu na organizaciji Igara XXIX olimpijade odbacivši svaku namjeru da se Olimpijske igre koriste u političke svrhe. U deklaraciji izražavaju uvjerenje da će Vlada NR Kine putem dijaloga i razumijevanja pronaći rješenje za unutarnje sukobe, a za dobrobit Igara i sportaša čije interese stavljaju u prvi plan zaključujući da "imaju obvezu braniti pravo sportaša na nastup na olimpijskim igrama i štititi te Igre od svake vrste djelovanja koje bi moglo nanijeti štetu njegovim ciljevima, vrijednostima i načelima".