ZAGREB, 23. siječnja 2008. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge sastao se jučer, 22. siječnja, u Lausannei s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moonom, dogo...

ZAGREB, 23. siječnja 2008. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge sastao se jučer, 22. siječnja, u Lausannei s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moonom, dogovorivši proširenje područja suradnje MOO-a i UN-a. "Imali smo vrlo uspješan i koristan sastanak fokusiran na globalna pitanja koja su od zajedničkog interesa. Kao vrhovna sportska institucija, MOO je svjestan svoje humanitarne uloge i promicanja olimpizma i širenja tolerancije, ali mi računamo na stručnost i utjecaj UN-a u definiranju ciljeva i načina na koji se oni mogu provesti kroz sport", rekao je Rogge po završetku sastanka.

Pet odrednica UN-ovog programa Milenijski razvojni ciljevi (Millennium Development Goals), a koje će MOO u suradnji s pripadnicima olimpijske obitelji i partnerima nastojati provesti putem sporta: suzbijanje siromaštva i gladi, jačanje jednakosti spolova i položaja žena, suzbijanje širenja AIDS-a, malarije i ostalih bolesti, osiguranje održivosti okoliša te jačanje globalnog partnerstva za razvoj. Suradnja MOO-a i UN-a u ostvarenju ovih ciljeva odvijat će se kroz UN-ove specijalizirane agencije i organizacije diljem svijeta. Lideri eminentnih organizacija izrazili su zadovoljstvo društvenim i ekonomskim razvojem Kine, kao posljedicom dobivanja organizacije Olimpijskih igara te se nadaju kako će Kina izvući mnogo koristi za svoj daljnji razvoj kao što je to bio slučaj sa gospodarskim napretkom Južne Koreje i Seoula koji je bio domaćin OI 1988. godine.

Rogge i Ban susreli su se i 16. listopada 2007. godine na 62. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, kada je donesena rezolucija o olimpijskom primirju "Izgradnja mirnog i boljeg svijeta putem sporta i olimpijskog ideala". Rezolucijom UN poziva zemlje članice na poštivanje olimpijskog primirja, sukladno ciljevima i načelima Povelje UN-a, priznajući važnost inicijativa MOO-a za dobrobit čovjeka i razumijevanje među narodima.