ZAGREB/VALENCIJA, 3. prosinca 2007. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop sudjelovali su od 30. studenoga do 1. prosinca u radu 36. Generalne skupš...

ZAGREB/VALENCIJA, 3. prosinca 2007. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop sudjelovali su od 30. studenoga do 1. prosinca u radu 36. Generalne skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO)u španjolskoj Valenciji. Predsjednik EOO-a Patrick Hickey u izvješću za 2007. godinu istaknuo je nužnost podrške nacionalnih olimpijskih odbora programima i projektima EOO-a, poput programu - NE pretilosti- kojem su se pridružili nacionalni olimpijski odbori pet europskih zemalja - Hrvatske, Danske, Velike Britanije, Irske i Italije.

Pohvaljena je provedba projekta u spomenutim zemljama, a mnoge kolege iz nacionalnih olimpijskih odbora raspitivali su se o hrvatskom iskustvu, obzirom da je program polučio uspjeh koji je odjeknuo i u europskim krugovima. Tijekom 2007. godine EOO je intenzivno radio na položaju sporta u Europskoj Uniji s ciljem osiguranja pozicije u kojoj bi sport u potpunosti bio neovisan od vlasti. Predsjednik Hickey je naglasio kako taj proces još nije gotov te da će EOO i u sljedećoj godini nastaviti u istom smjeru.

EOO je iznimno zadovoljan i suradnjom s međunarodnim institucijama kao što su MOO, Olimpijska solidarnost, ANOC (Svjetsko udruženje nacionalnih olimpijskih odbora) i WADA Svjetska antidopinška agencija. Potvrđeni su i gradovi domaćini Olimpijskih festivala europske mladeži (EYOF) za 2009. godinu Slask-Beskidy (Poljska) i Tampere (Finska), dok će 2011. godine domaćin ljetnih Igara biti Trabzon (Turska), a zimskih Liberec (Češka).