Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Zagreb, 14. veljače 2020. - U središnjim prostorijama HOO-a u Zagrebu održana je šesta sjednica HOO-ove Komisije za međunarodne odnose u aktualnom sazivu. Sedam nazočnih članova razmatralo je sedam točaka dnevnog reda, a predsjedavao je čelnik Komisije Igor Boraska.

Zagreb, 10. veljače 2020. - Tijekom vikenda u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održan je sastanak članova Europske nevladine sportske udruge - ENGSO (European Non-Governmental Sports Organisation). Na sastanku Odbora mladih ENGSO-a sudjelovalo je šest od predviđenih sedam članova - iz Litve, Austrije, Mađarske, Srbije i Švedske, a ugostila ih je njihova kolegica iz Hrvatske, Iva Glibo.

Zagreb, 24. siječnja 2020. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša priredio je u središnjim prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu prijam za novog alžirskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Aminea Khelifa. Tom prigodom razgovaralo se o unaprjeđenje sportske suradnje između dviju država, za koju su temelji postavljeni još prije 13 godina. Naime, 2007. godine na Brijunima je potpisan Memorandum o suradnji između Hrvatskog i Alžirskog olimpijskog odbora.