Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Zagreb, 13. lipnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu tročlano izaslanstvo japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a predvodila ga je nova veleposlanica, Nj. E. Misako Kaji. Glavna tema razgovora bile su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine te nastavak sportske suradnje hrvatskih sportaša i njihovih japanskih prijatelja, ponajprije iz gradića Tokamachija.

Zagreb, 7. lipnja 2019. - U središnjim prostorijama nacionalne olimpijske udruge predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša priredio je, u društvu voditeljice HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljane Ujlaki Šubić, prijam za dopredsjednika Olimpijskog odbora Šri Lanke Asangu Seneviratnea. Njegova misija u Hrvatskoj povezana je s mogućnostima uspostave suradnje na sportskom, posebno rukometnom planu. Predsjednik HOO-a podsjetio je da nas na to obvezuje Sporazum o sportskoj suradnji potpisan između dvaju nacionalnih olimpijskih odbora u Colombu 2010. godine, te obnovljen u studenom prošle godine.

Zagreb, 23. svibnja 2019. - U posjetu hrvatskoj olimpijskoj udruzi boravilo je peteročlano izaslanstvo iz Južne Koreje sa svrhom promocije taekwondoa, kao i jačanja suradnje s poklonicama tog sporta u Hrvatskoj. Predvodio ga je Shin Kinam, posebni izaslanik korejskog ministra kulture, turizma i sporta. Goste iz Koreje primio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, u društvu čelnika  Korejsko-hrvatskog poslovnog kluba Zorana Horvata i bivše taekwondašice, trenerice, istaknute taekwondaške djelatnice Tamare Pradegan.