Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Zagreb, 4. rujna 2019. - Ljubaznošću Vlade RH i njezina Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a ponajviše zaslugom veleposlanika RH u Japanu Dražena Hrastića, tijekom Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.) Hrvatski olimpijski odbor (HOO) organizirat će Hrvatsku kuću u zgradi našeg veleposlanstva u japanskoj prijestolnici. U potrazi za rješenjem projekta Hrvatske kuće u Tokiju teško je bilo pronaći adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, a onda je proradila sportsko-diplomatska sinergija koja je ishodila iznimno povoljno i praktično rješenje.

Zagreb, 29. srpnja 2019. - Japanska veleposlanica u RH, Njezina Ekselencija Misako Kaji, uručila je u ponedjeljak hrvatskom diplomatu, liječniku i književniku Dragi Štambuku državno odličje svoje domovine. U prostorijama japanskog veleposlanstva na zagrebačkom Zrinjevcu bivši je veleposlanik Hrvatske u Japanu i J. Koreji nagrađen Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom, darom japanske vlade. Razlog je vrlo jednostavan - za iznimne zasluge u jačanju bilateralnih međudržavnih veza na području gospodarstva, kulture, sporta...

Zagreb, 13. lipnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu tročlano izaslanstvo japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a predvodila ga je nova veleposlanica, Nj. E. Misako Kaji. Glavna tema razgovora bile su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine te nastavak sportske suradnje hrvatskih sportaša i njihovih japanskih prijatelja, ponajprije iz gradića Tokamachija.