Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Zagreb, 16. listopada 2017. - U slovačkom gradiću Šamorinu (17 km jugoistočno od Bratislave) okupili su se predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora država srednje i jugoistočne Europe.

Zagreb, 15. rujna 2017. - Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden, ujedno članica Europske komisije za rodnu ravnopravnost Europskih olimpijskih odbora (EOO), te koordinatorica HOO-a za fondove i programe EU Alma Papić, sudjelovale su 13. rujna 2017. u Bratislavi u Slovačkoj u radu završne konferencije projekta „Upravljanje u sportu i žene u vodstvu“ (SUCCESS) čiji je nositelj bio HOO.

Zagreb, 30. lipnja 2017. - Na prigodnoj svečanosti organiziranoj 30. svibnja u HOO-u, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden ujedno i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, te Alma Papić, koordinatorica za fondove i programe EU u HOO-u, uručile su licencije polaznicama europskog programa školovanja za obavljanje visokih rukovodećih poslova u sportu, prema projektu SUCCESS  (Strengthening good governance in the European sport community by providing women with necessary competencies in order to support gender balance and equality in decision-making in sport structures).