Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Zagreb, 25. siječnja 2021. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge izaslanstvo mađarskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Predvodio ga je mađarski veleposlanik, Nj. E. Csaba Demcsák, a u pratnji su mu bili savjetnici - János Dezső, ujedno i ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu, te Zoltán Thuróczy, kulturni ataše sa savjetničkom ulogom i za područje sporta.

Podgorica/Zagreb, 21. siječnja 2021. - Crnogorski olimpijski komitet (COK) uputio je tri tisuće eura financijske pomoći za otklanjanje posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Zagreb, 1. prosinca 2020. - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u utorak na neformalnoj videokonferenciji ministara sporta država članica EU u organizaciji njemačkog predsjedništva Vijećem Europske unije. Glavna tema razgovora bila je organizacija međunarodnih sportskih natjecanja za vrijeme pandemije izazvane bolešću COVID-19.