Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Zagreb, 11. svibnja 2022. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski veslački savez (HVS) priredili su druženje s ukrajinskim veslačima i veslačicama koji se nalaze na jednomjesečnim pripremama na Jarunskom jezeru u Zagrebu. U hrvatskoj akciji prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih sportašica i sportaša, koju je pokrenuo HOO, na preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO), veslanje je jedan od brojčano najzastupljenijih sportova - 28 sportaš(ic)a i 11 pratećih osoba.

Zagreb, 31. ožujka 2022. - Na zahtjev šefa Misije hrvatske delegacije na ovogodišnjim Mediteranskim igrama u Oranu (25. lipnja - 5. srpnja) dogovoren je sastanak s alžirskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj. U ime HOO-a sastanku su nazočili inicijator susreta Damir Šegota i hrvatska članica Izvršnog odbora MOMI-ja Ljiljana Ujlaki Šubić. Primio ih je veleposlanik, Nj. E. Mokhtar Amine Khelif, a s njim u društvu bila je i opunomoćena ministrica Rachida-Fouzia Saada.

Zagreb, 15. ožujka 2022. - Nacionalni sportski savezi iz članstva Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) nastavljaju s prihvatom sportaša i sportašica izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine. Obveza im je ispuniti obrasce za svakog zbrinutog sportaša, trenera ili prateću osobu te ih dostaviti HOO-u koji posreduje u refundaciji financijskih sredstava iz Europskih olimpijskih odbora (EOO).