Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Zagreb, 16. listopada 2019. - Korejska tvrtka Nassau, koja od utemeljenja 1971. godine proizvodi i distribuira sportsku opremu, a ponajviše lopte za sve loptačke sportove, donirala je Hrvatskom olimpijskom odboru 500 lopti (od toga 470 košarkaških) za potrebe lokalnih sportskih zajednica. Glavni menadžer tvrtke Nassau, Ho-Cheol Lee, u društvu ravnateljice KOTRA-e (Korejskog poslovnog centra u Zagrebu) Eun Ah Park, uručio je simbolični „robni ček“ dopredsjednici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morani Paliković Gruden, uz najavu da će isporuka lopti biti krajem ovoga mjeseca i početkom studenoga.

Bruxelles, 9. listopada 2019. - Odjel za sport Europske komisije na čelu s direktorom Yvesom le Lostecqueom organizirao je skup povodom 17. tjedna europskih regija i gradova koji je održan 9. listopada u Bruxellesu. Skup je otvorila Antoaneta Angelova-Krasteva, direktorica Uprave za inovacije, međunarodnu suradnju i sport u Općoj upravi za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu u Europskoj komisiji. U uvodnom izlaganju navela je da se 17. europski tjedan regija i gradova održava u presudnom trenutku dok se vode pregovori o višegodišnjem financijskom okviru, a Europska komisija postavlja ciljeve za iduće desetljeće.

Zagreb, 4. rujna 2019. - Ljubaznošću Vlade RH i njezina Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a ponajviše zaslugom veleposlanika RH u Japanu Dražena Hrastića, tijekom Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.) Hrvatski olimpijski odbor (HOO) organizirat će Hrvatsku kuću u zgradi našeg veleposlanstva u japanskoj prijestolnici. U potrazi za rješenjem projekta Hrvatske kuće u Tokiju teško je bilo pronaći adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, a onda je proradila sportsko-diplomatska sinergija koja je ishodila iznimno povoljno i praktično rješenje.