Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Budva, 22. rujna 2022. - Crnogorski olimpijski odbor/komitet (COK) bio je domaćin drugog ovogodišnjeg sastanka neformalne skupine nacionalnih olimpijskih odbora Srednje i Jugoistočne Europe (Central and South East Europe National Olympic Committees - CSEENOC), koja okuplja predstavnike 18 država. 

Podgorica, 22. rujna 2022. - U Kristalnoj dvorani hotela Hilton u Podgorici svečano je obilježena 15. obljetnica prijama Crnogorskog olimpijskog odbora/komiteta (COK) u međunarodnu olimpijsku obitelj. Bilo je to na sjednici MOO-a u Guatemali 2007. godine. 

Zagreb, 11. svibnja 2022. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski veslački savez (HVS) priredili su druženje s ukrajinskim veslačima i veslačicama koji se nalaze na jednomjesečnim pripremama na Jarunskom jezeru u Zagrebu. U hrvatskoj akciji prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih sportašica i sportaša, koju je pokrenuo HOO, na preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO), veslanje je jedan od brojčano najzastupljenijih sportova - 28 sportaš(ic)a i 11 pratećih osoba.