Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Teheran, 29. travnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO-a Josip Čop boravili su tijekom vikenda (od 25. do 29. travnja) u Teheranu kao predvodnici hrvatskog  izaslanstva u posjetu sportskim dužnosnicima u Iranu. Tom prilikom Mateša se susreo s predsjednikom Iranskog olimpijskog odbora Rezom Salehi Amirijem i ministrom za mlade i sport u iranskoj vladi Masoudom Soltanifarom, a tema je bila poboljšanje sportske suradnje dviju država. U hrvatskom izaslanstvu još su bili dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac i voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić.

Zagreb, 16. travnja 2019. - Budući da je doputovala u Zagreb kao članica brojnog kineskog političko-poslovnog izaslanstva Hrvatskoj, utemeljiteljica, većinska vlasnica i ravnateljica tvrtke Z-Run WellTon Industry CO. LTD., Jiang Yu, posjetila je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), gdje se s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom zadržala u jednosatnom razgovoru o mogućim ulaganjima u Hrvatskoj. Osim njih, sastanku su nazočili predsjednik i dopredsjednik CSEBA-e (Chinese Southest European Business Association) Mario Rendulić i Zvonimir Zlopaša te ekonomski stručnjak, bivši ministar turizma u Vladi RH Ivan Herak.

Zagreb, 10. travnja 2019. - Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang koji na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića boravi u službenom posjetu Hrvatskoj među brojnim je  bilateralnim sporazumima iz raznih područja potpisao i onaj o sportskoj suradnji dviju država. Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za sport Republike Hrvatske i Opće uprave za sport Narodne Republike Kine o suradnji u području sporta potpisali su zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija te veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Hu Zhaoming.