Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.


Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (svibanj 2020.)Podgorica, 23. prosinca 2021. - U organizaciji Crnogorskog olimpijskog odbora/komiteta (COK) u Podgorici je održana međunarodna konferencija „Financiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti“, na kojoj su, osim domaćih stručnjaka za to područje, sudjelovali i gosti iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Priština, 16. prosinca 2021. - Kosovski olimpijski odbor/komitet (KOK), čiji su predstavnici nedavno boravili u Zagrebu, već peti je put organizirao konferenciju pod jedinstvenim nazivom "Sport i mediji". Svrha je takvoga skupa približiti sportu medije na Kosovu, ali i sportaše i sportske djelatnike medijima. Kosovo nema pisanih medija, pa je na neki način bilo logično da su kao izlagača i središnjeg predavača na konferenciji pozvali Juru Ozmeca, predsjednika Komisije za informiranje HOO-a, glavnoga tajnika AIPS-a, predsjednika HZSN-a i glavnoga urednika Sportske televizije.

Rim, 1. studenoga 2021. - Svjetski vođe, okupljeni na samitu čelnika država članica skupine G20 u Rimu, izrazili su podršku MOO-u i domaćinu predstojećih Zimskih olimpijskih i Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu.