Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Lista aktualnih međunarodnih sporazuma s NOO-ima (rujan 2018.)Katowice, 7. studenoga 2019. - Završnog dana 5. svjetske konferencije Svjetske antidopinške agencije (WADA) u Katowicama 35-ogodišnji Poljak Witold Banka izabran je za novog predsjednika te organizacije. Kao četvrti čelnik u dva desetljeća postojanja WADA-e dosadašnji poljski ministar sporta i turizma naslijedit će na dužnosti 78-godišnjeg Britanca Craiga Reedie, a mandat mu počinje 1. siječnja 2020. godine. Craigovi prethodnici bili su Kanađanin Richard Pound i Australac John Fahey. Za dopredsjednicu WADA-e u idućem mandatnom razdoblju izabrana je 43-godišnja Kineskinja Yang Yang, dvostruka olimpijska pobjednica u brzom klizanju na kratkim stazama iz Salt Lake Cityja 2002. godine.

Varšava, 26. listopada 2019. - Najuspješniji i najperspektivniji mladi hrvatski sportaš, 16-godišnji plivač Franko Grgić, nije dobio priznanje za najboljeg  mladog europskog sportaša 2019. godine u devetom ljetnom izdanju Nagrade Piotr Nurowski koju dodjeljuju Europski olimpijski odbori (EOO). Grgić je bio među pet finalista, ali glasovi članova skupštine EOO-a presudili su da ovogodišnja Nagrada pripadne 18-godišnjoj ukrajinskoj skakačici u vis Jaroslavi Mahučik. Ukrajinka je prije mjesec dana osvojila srebrnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu s preskočenih 204 centimetra, postavivši osobni rekord, ali i novi svjetski juniorski rekord.

Zagreb, 16. listopada 2019. - Korejska tvrtka Nassau, koja od utemeljenja 1971. godine proizvodi i distribuira sportsku opremu, a ponajviše lopte za sve loptačke sportove, donirala je Hrvatskom olimpijskom odboru 500 lopti (od toga 470 košarkaških) za potrebe lokalnih sportskih zajednica. Glavni menadžer tvrtke Nassau, Ho-Cheol Lee, u društvu ravnateljice KOTRA-e (Korejskog poslovnog centra u Zagrebu) Eun Ah Park, uručio je simbolični „robni ček“ dopredsjednici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morani Paliković Gruden, uz najavu da će isporuka lopti biti krajem ovoga mjeseca i početkom studenoga.