Zagreb, 24. listopada 2020. - Trofejna hrvatska samostreličarka Valentina Pereglin dobitnica je još jednog prestižnog priznanja za fair play potez iz 2019. godine. Iz Međunarodnog fair play odbora u Hrvatski olimpijski odbor stigla je obavijest da je sjajnoj 26-ogodišnjoj sportašici iz vrbovečke Dubrave dodijeljena svjetska diploma za fair play "Pierre de Coubertin - Čin poštene igre".

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine na 20. SP-u u samostrelu field u ruskom Uljanovsku Pereglin je netom joj uručenu srebrnu medalju odmah po silasku s pobjedničkog postolja proslijedila suparnici iz Njemačke, svjesna da je sudačkim previdom dobila dva nezaslužena boda. U takvom raspletu ostala je i bez bronce, na uvijek nezahvalnom četvrtom mjestu, ali osvojila je divljenje sportskog svijeta za uistinu raritetan čin sportske i ljudske korektnosti.
U obrazloženju odluke Vijeća Međunarodnog fair play odbora stoji da je njezina gesta prepoznata kao uzorno promicanje fair playa u svijetu sporta. To je već četvrto priznanje Valentini Pereglin za prošlogodišnji fair play potez, nakon plakete Međunarodnog samostrelskog saveza, godišnje Nagrade za fair play Hrvatskog olimpijskog odbora i nedavnog priznanja Europskog fair play pokreta. Za njezine međunarodne kandidature zaslužan je Hrvatski fair play odbor, na čelu s predsjednicom Danirom Bilić.
Iako je Međunarodni fair play odbor običavao na završnim godišnjim svečanostima uručivati nagrade zaslužnicima, zbog pandemije Covid-19 ovogodišnja svečana dodjela već je odgođena za 2021. godinu, a optimistični plan njegove središnjice predviđa održavanje tog događaja u prvoj polovici iduće godine. (hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski fair play odbor (HFPO) čestitaju Valentini Pereglin na novom zasluženom priznanju za fair play čin, kojim je na najljepši mogući način promovirala i hrvatski sport i domovinu Hrvatsku!