Zagreb, 28. kolovoza 2020. - Dvije Hrvatice dobitnice su godišnjih priznanja Europskog fair play pokreta (EFPP). Trofejna samostreličarka Valentina Pereglin i zaslužna sportska dužnosnica Nataša Muždalo našle su se među deset izabranih pojedinaca i udruga sa Starog kontinenta.

Europsku fair play diplomu Pereglin je zavrijedila u kolovozu prošle godine nesvakidašnjom gestom na SP-u u Rusiji. Svjesna da joj je dodijeljena nezaslužena srebrna medalja u gađanju samostrelom na 50 metara (zbog sudačkog previda u bodovanju) te vođena sportskom i ljudskom korektnošću, odmah je po proglašenju pobjednica predala srebrnu kolajnu trećeplasiranoj suparnici iz Njemačke. Nakon tog čina nije dobila ni brončanu medalju, nego je završila kao četvrtoplasirana na svijetu. No, ubrzo je i nagrađena Plaketom za fair play Međunarodne samostrelske federacije, a krajem 2019. godine - na HOO-ovoj svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta - uručena joj je i godišnja Nagrada HOO-a za fair play. 

Hrvatski fair play odbor (HFPO) kandidirao je Valentinu Pereglin i za europsku nagradu, a kao jednu od heroina fair playa u proteklom razdoblju prepoznalo ju je povjerenstvo u sastavu: Katarina Raczova (Slovačka), Biserka Vrbek (Hrvatska), Baiba Veisa (Latvija) i Kveta Peckova (Češka), pod predsjedavanjem legendarnog slovenskog gimnastičkog olimpijca Miroslava Cerara.

Isto povjerenstvo odlučilo je i o dodjeli EFPP-ova priznanja pod nazivom Duh fair playa (Spirit of fair play) Nataši Muždalo. Voditeljica Službe za športski standard u donedavnom SDUŠ-u istaknula se kroz aktivnosti Hrvatskog fair play odbora u kreiranju i praktičnoj primjeni brojnih promotivnih materijala na temu fair playa u sportu, ali i svakodnevnom životu. Posebno vrijedan je serijal brošurnih bontona - najprije za predškolski uzrast te za učenike svih dobnih skupina, a ove godine tiskan je i Bonton ponašanja u športu za trenere, kojeg je sadržajno oplemenio i nogometni izbornik Zlatko Dalić.
Zbog pandemije Covid-19 mali su izgledi da će priznanja EFPP-a biti uručena na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti udruge, a veća je vjerojatnost da će biti dostavljena nacionalnim fair play odborima koji će ih potom uručiti laureatima. (hoo/vk)