Zagreb, 29. studenoga 2019. - Osma sjednica Hrvatskog fair play odbora (HFPO), održana u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora pod predsjedanjem čelnice HFPO-a Danire Bilić, imala je sedam točaka dnevnog reda, a u središnju točku pretvorila se rasprava o nominacijama za ovogodišnju HOO-ovu Nagradu za fair play. Gotovo jednoglasna odluka desetak nazočnih članova HFPO-a treba još dobiti potvrdu na sjednici Vijeća HOO-a 3. prosinca, a uručenje nagrade uslijedit će na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 19. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin.

Članovi odbora razmatrali su i mogućnost kandidiranja stranih sportaša za Fair Play nagradu Europskog i Svjetskog fair play pokreta, ali o tome će se usuglasiti nakon prikupljanja dodatnih informacija.

U izvješću s kongresa i glavne skupštine Europskog fair play pokreta (EFPP) u Budimpešti, u čijem su radu sudjelovale predsjednica HFPO-a Danira Bilić, članica Izvršnog odbora EFPP-a Biserka Vrbek i - vrlo zapaženim nastupom - članica HFPO-a Romana Caput-Jogunica, apostrofiran je prihvaćeni strateški okvir rada EFPP-a u idućem razdoblju. 

U izdavačkoj djelatnosti HFPO nastavlja s bontonskom edicijom, pa bi do kraja godine trebao biti dovršen (i objavljen) Bonton za trenere, a početkom iduće godine i Bonton za sportaše. U hvalevrijednom dvojezičnom projektu, kojeg je inicirala Nataša Muždalo iz Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), u planu je i objava Bontona za roditelje te onog vjerojatno i najzahtjevnijeg - Bontona za navijače. 

Član HFPO-a Dubravko Ižaković izvijestio je nazočne da uskoro kreće drugi krug stvaranja mreže koordinatora HFPO-a, s ciljem da se preko njih u lokalnim zajednicama što više promovira fair play, ne samo u sportu, nego i u svakodnevnom životu. (hoo/vk)