Bruxelles, 24. studenoga 2018. - Na dvodnevnom 24. kongresu i općoj skupštini Europskog fair play pokreta (EFPP) u Bruxellesu predstavnici nacionalnih fair play odbora razmotrili su djelovanje udruge u godini na izmaku. Skup je održan pod predsjedavanjem čelnika EFPP-a Christiana Hinterbergera, a u radu su sudjelovale i hrvatske predstavnice - članica Izvršnog odbora EFPP-a Biserka Vrbek te predsjednica Hrvatskog fair play odbora (HFPO) Danira Bilić.

Na posebnoj svečanosti u sklopu tog godišnjeg skupa dodijeljene su i nagrade za iznimno korektne postupke i geste sportaš(ic)a, trenera, sportskih dužnosnika i udruga tijekom 2018. godine, točnije - između dviju godišnjih svečanosti EFPP-a.
Među dobitnicima desetak priznanja bilo je i ime prve hrvatske sanjkaške olimpijke, Darije Obratov, koja odnedavno nastupa za Nizozemsku, a zbog sportskih obveza nije mogla nazočiti svečanosti. Nagradu pod imenom Duh fair playja (Fair Play SPIRIT Award 2018) u Darijino ime primio je njezin kondicijski trener Igor Stamenković.
Podsjetimo, Obratov je za europsku nagradu nominirao Hrvatski fair play odbor (HFPO), a proces kandidature odradile su službe Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Inicijalni prijedlog stigao je od dr. Vlaste Brozičević, a suglasnost su dali Hrvatski i Indijski sanjkaški savez. Naime, tijekom olimpijskih kvalifikacija početkom prosinca 2017. godine Obratov je posudila sanjke višestrukom indijskom olimpijcu Shivi Keshavanu koji je na njima osigurao svoj šesti nastup na Zimskim olimpijskim igrama, održanim u veljači ove godine u Pjongčangu.
Jedna od zanimljivosti 24. kongresa EFPP-a u Bruxellesu bilo je predstavljanje zanimljivog crtanog filma, proizašlog iz Talijanskog olimpijskog odbora (CONI). U njemu tamošnji super junaci Ondina, Haka, Pivottino i Isa promoviraju vrijednosti fair playja - iskrenost, solidarnost te brigu za zdravlje i čist okoliš. (hoo/vk)