Zagreb, 8. svibnja 2018. - Fair play ponašanje u sportu uvijek zaslužuje promociju, a još i dodatno kada se dogodi u nižim dobnim uzrastima. Iz Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS), partnera Hrvatskog fair play odbora (HFPO), stiglo je svjedočanstvo o takvom činu.

Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u Višnjanu finalni stolnoteniski meč igrali su ŠSD Primag (III. gimnazija iz Osijeka) i ŠSD Strojar (Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića iz Zagreba). U prvom dvoboju između Mihaela Lackovića (Primag) i Domagoja Kramarića (Strojar) loptica sa susjednog stola zasmetala je potonjem igraču, uslijed čije je pogreške poen trebao pripasti Osječaninu. Sukladno pravilima, sudac je signalizirao ponavljanje servisa (poena), s čime se korektno složio i Lacković. No, Kramarić je zatražio da se osvojeni poen prizna njegovu suparniku. Budući da je servis ipak ponovljen, Kramarić je u prvoj sljedećoj "akciji" namjernom pogreškom darovao poen Lackoviću.
Na svečanoj dodjeli medalja ovaj potez je apostrofiran kao izniman primjer fair playja. Uručitelj nagrada, sedmerostruki olimpijac Zoran Primorac, uz osvojena odličja, poklonio je obojici junaka ove priče HFPO-ove razglednice s fair play motivima, obogaćene i autogramom nekad ponajboljeg europskog stolnotenisača.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nedavno je poslao službenu kandidaturu sanjkaške olimpijke Darije Obratov za Europsku fair play nagradu (za posudbu sanjki indijskom sanjkašu u olimpijskim kvalifikacijama). Zato dodatno veseli činjenica da u mlađim dobnim kategorijama, ovom prigodom iz sustava školskog sporta, stižu primjeri iznimno korektnog sportskog ponašanja. Jamstvo suživota sporta i fair playja u budućnosti.(hoo/vk)