Zagreb, 15. prosinca 2017. - „Fair play nije samo korektno sportsko ponašanje, fair play je način života“ - višekratno se moglo čuti tijekom svečane proslave 10. obljetnice Hrvatskog fair play odbora (HFPO) u zagrebačkom hotelu Panorama.

Nazočili su mnogi aktualni i bivši članovi Odbora te brojni gosti. Predsjednica HFPO-a Danira Bilić u pozdravnom je govoru zahvalila svojoj prethodnici na toj dužnosti Biserki Perman koja je bila na čelu Odbora u dva mandata, od 2007. godine kada je HFPO i utemeljen sporazumom između Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

Proslavu su uveličali i gosti iz Slovenije - proslavljeni gimnastičar Miroslav Cerar, dopredsjednik Europskog fair play pokreta, i Sonja Poljšak, predstavnica Slovenskog fair play pokreta. Nazočile su i izaslanice državnih institucija te predstavnici triju udruga s kojima je HFPO potpisao sporazume o suradnji - Hrvatski školski sportski savez, Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatska olimpijska akademija.

Zanimljiv je bio susret hrvatskog predstavnika na osnivačkom skupu Europskog fair play pokreta davne 1994. godine, Darka Dujmovića, i dopredsjednika te udruge Miroslava Cerara. Aktualna hrvatska predstavnica u Izvršnom odboru kontinentalne udruge, Biserka Vrbek, pojasnila je hrvatske fair play veze s europskom "maticom" i respektabilan status koji HFPO ima u toj udruzi, što je dovelo i do odlično organiziranog 17. kongresa EFPO-a u Poreču 2011. godine. Naravno, nisu zaboravljene ni zasluge dopredsjednice HOO-a Morane Paliković Gruden u stvaranju udruge...

 

- Ovo je samo jedan segment promocije faira playa, koji bi trebao postati dio obrazovnog sustava - poruka je čelnika HOO-a Zlatka Mateše, čiji je završetak izlaganja izazvao oduševljenje svih nazočnih zbog rečenice da „žene trebaju nastaviti voditi Fair play odbor jer im jako dobro ide“.

 

Predsjednik HZSN-a, drugog HFPO-ova suosnivača, Jura Ozmec, izjavio je da je fair play nešto najljepše u sportu te da ga iznimno veseli činjenica da će Sportska televizija uskoro početi objavljivati tzv. Fair play minutu.

Dopredsjednik Europskog fair play pokreta Miroslav Cerar istaknuo je da tijekom svoje karijere, 60-ih godina prošlog stoljeća, nije znao za izraz fair play u sportu, ali je znao za poštenje, toleranciju, strpljivost i odgovornost u svemu što je činio. Na kraju govora podario je predsjednici HFPO-a priznanje Europske fair play udruge.

S priznanjima je obilovala ova svečanost, a među dobitnicima je bio i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je primio zahvalnicu za pomoć pri izradi fair play priručnika „Živjeti fair play“. Nagrađeni su i utemeljitelji te svi zaslužni članovi HFPO-a i suradnici iz raznih hrvatskih institucija.

Predsjednica HFPO-a Danira Bilić obećala je još kvalitetniji rad na promociji fair playa u sportu i izvan njega, zaključivši da se ne smije ponoviti ova godina, u kojoj iz sporta nije bilo dobitnika godišnje nagrade za fair play. (hoo/vk)