Zagreb, 13. rujna 2017. - Pod predsjedavanjem predsjednice Odbora ujedno i srebrne olimpijke, Danire Bilić, u sjedištu HOO-a održana je 3. redovna sjednica Hrvatskog fair play odbora (HFPO).


Na sjednici je bilo riječi o organizaciji Okruglog stola o fair playu u prosincu 2017. i obilježavanju deset godina rada Odbora na afirmaciji načela fair playa u hrvatskom društvu, za što će pojedincima biti uručena posebno priznanje. Na sjednici je bilo riječi o pripremi Okrugog stola o fair playu u prosincu 2017. i obilježavanju deset godina rada Odbora na afirmaciji načela fair playa u hrvatskom društvu, za što će pojedincima biti uručena posebno priznanje. 

 

Članovi Odbora su obaviješteni o stručnom skupu koji će se održati u petak, 15. rujna u organizaciji Središnjega državnog ureda za šport (SDUŠ) a na temu Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, na športskim natjecanjima i izvan njih. Svoj doprinos radu dat će predstavnice Odbora Danira Bilić i Nataša Muždalo koja će nastupati i u ime Središnjeg državnog ureda za šport a koje će predstaviti rad HPFO-a s naglaskom na programske aktivnosti namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. 
" Rad na tome je trajnog predznaka i to je naša obveza, naglasila je predsjednica Bilić govoreći o aktivnostima koje slijede u mandatnom razdoblju do 2020. godine.  "Iskazivanje poštovanja sebe i drugih mora biti u temeljima svakog odnosa. U sportu i svakodnevnom životu. To je fair play. Da bi to postigli partner nam treba biti i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) koji je već izgradio vrlo uspješne modele učenja o fair playu",  kazala je Danira Bilić najavljujući i sporazum s HŠSS-om čiji je predstavnik također član Odbora. 


Predsjednica Bilić izvjestila je o aktivnostima članova Odbora na jačanju utjecaja sporta u društvu posebice u pitanjima razumijevanja fair playa kao etičke discipline; od medijske promocije do obrazovnih kampanja među mladima te nagrađivanja kao što je Nagrada HOO-a za fair play. 


Na dnevnom redu je bila informacija o pripremama za sudjelovanju predstavnika HFPO-a na sjednici izvršnog odbora Europskog fair play odbora (EFPO) čija je članica pomoćnica glavnog tajnika HOO-a Biserka Vrbek, a koji će se kao i Opća skupština i Kongres održati od 22. do 27. listopada 2017. godine u Haifi u Izraelu. U radu Kongresa sudjelovat će članica Odbora i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, Danira Bilić i Biserka Vrbek koja je Odbor izvijestila o potpisivanju fair play deklaracije povodom Olimpijskog festivala europske mladeži u Gyoru (Mađarska) u srpnju ove godine, te praksi Europskog fair play odbora na međunarodnoj promociji fair playa i inicijativama koje su poticaj zajedničkom djelovanju. Jedna od iznimno važnih je sastanak izvršnog odbora EFPO-a i Hrvatskog fair play odbora koji bi se održao u studenom ove godine.  

(hoo/rj)