Zagreb/Budimpešta, 5. veljače 2014. - Međunarodni fair play odbor (CIFP) izvijestio je nacionalne olimpijske odbore da je na redovnoj godišnjoj konferenciji održanoj u Budimpešti od 1. do 3. veljače ove godine, uz radne obveze koje su bile pred Odborom, izabrao dobitnike Fair play nagrade za 2013. godinu.

Među dobitnicima ove prestižne svjetske nagrade je i mlada hrvatska jedriličarka, devetogodišnja Hana Dragojević koja je dobila nagradu u kategoriji „Nagrada predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora – MOO mladima za fair play gestu I.“

Naime, na jedriličarskoj regati za mlađe kadete Hana Dragojević spasila je dječaka Marka Smolića čija se je jedrilica prevrnula , a on ostao zarobljen u konopcima. Iako je bila u vodećoj poziciji Hana je promijenila smjer, približila se Markovoj jedrilici, skočila u more, ispravila prevrnutu jedrilicu a Marka oslobodila konopaca. Za istu gestu Hanu je nagradio i Hrvatski olimpijski odbor u prosincu 2013. a na prijedlog Hrvatskog fair play odbora.

Svjetske fair play nagrade za 2013. godinu dodijeljene su još u kategoriji „UNESCO fair play podvig“ a dobitnik je Mintimer Shaymiyev, prvi predsjednik Tatarstana. On je nakon Nelsona Mandele, nekadašnjeg predsjednika Južnoafričke Republike, drugi visokopozicionirani političar koji je primio nagradu CIFP-a i to za izvanredne aktivnosti na području sporta i kulture.

U kategoriji „Fair play gesta“ nagradu je dobio streličar Martin Damsbo iz Danske koji je bez oklijevanja kolegi Bradenu Gellenthienu (SAD) s kojim je bio u nadmetanju za brončanu medalju dao svoj rezervi luk kako bi mogao Braden nastaviti natjecanje nakon što nije mogao popraviti svoj luk.

U kategoriji „Promidžba fair playa“ odabran je Odbor za organizaciju Međunarodnih dječjih igara zbog promidžbe i integracije fair playa u program Svjetskih igara učenika.

U kategoriji „Promicatelj sporta (Život u duhu fair playa)“: Mohamed AbdelAziz Ghonem, boksački trener iz Egipat koji je odlukom o odbijanju daljenjeg nastupa boksača kako bi ga zaštitio od mogućih trajnih posljedica ozljeda iako je imao mućnost osvajanja zlatne medalje, smatrajući ovaj stav zauzećem za zaštitu fair modela u natjecanju.

U kategoriji „Sports Carrier Diploma“ nagrada je pripala Lajos Szabó, direktoru Mađarskog sportskog muzeja koji je posvetio život povijesti sporta te promicao sport i fair play.

Još jedna nagrada u kategoriji „Nagrada predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora – MOO mladima za fair play gestu II.“ otišla je najmlađim pripadnicima olimpijskog pokreta – meksičkom minikošarkaškom Dječjem timu „Triqui“ (Triqui Children Team) prosječne dobi od 12 godina a koji su pobijedili na Mađunarodnom minikošarkaškom festivalu 2013. u Córdobi u Argentini. Oni su, iako naučeni igrati bosi u siromašnim domorodačkim "Triqui" zajednicama u meksičkoj državi Oaxaca gdje su i rođena, poslušali Organizacijski odbor te igrali u tenisicama prema pravilima iako im je to pravilo poteškoće. No, s velikom odgovornošću za Festival i u poštovanju organizatora i fair play duha, osvojili su i turnir.

Svečanost dodjele fair play nagrada Nagrade Međunarodnog fair play odbora održat će se u Kazanu u Rusiji u srpnju 2014.