POREČ, 29. rujna 2011. – Prvoga dana 17. Europskog fair play kongresa, koji se održava od 28. do 30. rujna 2011. u Poreču, domaći i strani predavači pokušali su sa svojih stajališta odgovoriti na glavno pitanje i samu temu kongresa, odnosno je li sport dio kulture a fair play dio sportske kulture.

 

Članica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog fair play odbora (HFPO) Morana Paliković Gruden naglasila je u svom izlaganju kako fair play nije samo fernesa na sportskom borilištu, već i u svim segmentima koji prate sport. Jedan od izazova za fair play pokret vidi na područjima gdje sportašice izostaju kao ravnopravni partneri. Radi se prije svega o upravljačkim strukturama sportskih organizacija, sportskoj infrastrukturi koja nije jednako dostupna ženskim momčadima te nejednakost u formiranju nagradnih fondova za osvajačice i osvajače medalja. U tom je kontekstu ukazala na činjenicu kako su djevojčice i dječaci u jednakom broju kada se započinju baviti sportom a izjednačeni su i kasnije u broju osvojenih medalja, pogotovo onih olimpijskih. Mogućim rješenjem smatra uvođenje ženskih kvota u upravljačke strukture u sportu.

Franjo Prot, profesor Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, razmotrio je u svom predavanju fair play u sportu u kontekstu izgradnje kulture mira te prepoznaje doprinos moralnom razvoju pojedinca kao najvažniju dobrobit prakticiranja sporta.

Yutaka Miura s Hokkaido Edukacijskog fakulteta u Japanu predstavio je novi koncept studija tjelesne i zdravstvene kulture koji uvažava važnost sporta kao dijela kulture.

Raspravu o podtemi Kongresa „Mediji i nasilje u sportu“ otvorio je glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec. U svom izlaganju naveo je problem senzacionalizma u sportskim medijima te nedovoljno educiranih mladih novinara koji nerijetko potiču iz redova neukih sportskih navijača. „Znanje o temi o kojoj se piše postaje gotovo suvišno, jer nitko provjeru podataka niti ne traži, a informacije iznijete kroz medije postaju neprovjereni nizovi podataka, vrlo često pogrešni“ rekao je. Ozmec smatra kako mediji igraju ključnu ulogu u stvaranju i razvoju kulture općenito. Zato je važno, između ostalog, osvijestiti sportske vrijednosti sadržane u temelju obrazovanja i razvoja kulture.

Na fair play u hrvatskim medijima osvrnuli su se pomoćnik glavnog urednika Sportske televizije i Ivana Lukačić sa Hrvatske radiotelevizije. Ustanovili su kako hrvatski mediji u većini slučajeva ne znaju prepoznati istinski fair play te ga zato ne mogu niti promicati. Fair play u sportu nije dovoljno zanimljiv a kao rješenje predlažu prezentaciju fair playa kroz uzbudljive i dramatične sportske priče koje će probuditi interes medija.

O drugoj podtemi Kongresa, o utjecaju fair playa u sportu na moralne promjene u društvu“ izlagali su Spyros Capralos, predsjednik Komisije za kulturu i olimpijsko obrazovanje Europskih olimpijskih odbora, Renato Matić, profesor Hrvatskih studija u Zagrebu te Zrinko Čustonja, profesor Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

 

Zbornik sažetaka 17. Europskog fair play kongresa

 

Hrvatski fair play odbor