Zagreb, 22. listopada 2007. - Promocija etičkih principa i vrijednosti u sportu, mogao bi biti zajednički nazivnik svih narednih zadaća za koji je zadužen nedavno osnovan Hrvatski fair play odbor a čija je predsjednica Biserka Perman sazvala konferenciju za novinare u ponedjeljak, 22. listopada u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora u Zagrebu.

 

Najavljujući za studeni ove godine konstituiranje Odbora čije je članove imenovalo Vijeće HOO-a i Hrvatski zbor sportskih novinara, Biserka Perman najavila je i odlučno zalaganje za primjenu fair play načela u svim kategorijama hrvatske sportske zajednice. Naša je dužnost inaugurirati fair play kao vodeće načelo u sportu, izjavila je Perman na konferenciji za novinare u čijem su radu sudjelovala ugledna sportska i novinarska imena među kojima Jura Ozmec, Biserka Vrbek i Morana Paliković Gruden.


Biserka Perman izvijestila je novinare i o zaključcima, 13. po redu, Europskog fair play pokreta čiji je osnivač 1994. godine bila i Hrvatska a koja osnivanjem Odbora obnavlja svoju pomalo zanemarenu ulogu u promicanju načela fair playa. Prema riječima ugledne sportašice i sportske djelatnice Biserke Perman, namjera je Odbora pokrenuti sve dijelove; od sportskih udruženja, sportaša, sportskih djelatnika, do odgojno obrazovnih institucija i medija, kako bi se suzbili svi oblici nasilja u sportu, kršenja načela tolerancije, narušavanja dopinških i drugih pravila čije nepoštivanje ugrožava zdravo sportsko tkivo jedne zajednice.


Govoreći o utjecaju Hrvatskog olimpijskog odbora u čijem je Vijeću članica, Morana Paliković je naglasila nedvosmislenu odgovornost u odgoju mladih generacija i fair playu kao nasljeđu trajne vrijednosti. Biserka Vrbek, članica Odbora upoznala je novinare s planom konstituiranja Odbora kao i oblicima prezentacije rada u čemu će veliku ulogu imati upravo mediji a čiji su predstavnici konstitutivni dio ovog Odbora.