Lausanne, 26. studenoga 2019. - Iz središnjice Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lausannei stigla je izjava MOO-a, utemeljena na  preporukama Svjetske antidopinške agencije (WADA), a odnosi se na ozbiljne prekršaje i propuste u radu moskovskog laboratorija koji je pod ingerencijom Ruske antidopinške agencije (RUSADA). U priopćenju se jasno razotkriva i osuđuje manipulacija podacima iz spomenutog laboratorija te upućuje Svjetsku antidopinšku agenciju na daljnje odlučno postupanje:

 

"Međunarodni olimpijski komitet (MOO) najoštrije osuđuje postupke odgovornih za manipuliranje podacima moskovskog laboratorija prije nego što su isti predani Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA) u siječnju 2019. godine. Ova gruba manipulacija predstavlja napad na kredibilitet samog sporta i uvreda je za cjelokupni sportski svijet. MOO će podržati najstrože sankcije protiv svih koji su odgovorni za ovu manipulaciju.

Istodobno, MOO želi zahvaliti WADA-inoj službi za obavještavanje i istrage (I&I) i neovisnim forenzičkim stručnjacima na detaljnom i vrlo profesionalnom poslu koji su obavili, a na kojem se temelje preporuke WADA-inog Odbora za ispitivanje usklađenosti (CRC). Otkako je WADA objavila sažetak dokumenta, MOO je odlučio dati početne komentare na spomenuta otkrića.
MOO još jednom zahtijeva da ruske vlasti dostave neobrađene podatke na kojima se zasniva ovaj slučaj. To je još uvijek od velike važnosti, jer će isporuka svih potpuno autentičnih neobrađenih podataka osigurati da se napokon može provesti potpuna pravda i da se krivci mogu pravilno kazniti, a nedužni u potpunosti zaštititi. Na taj se način može ukloniti sjena sumnje s nove generacije čistih ruskih sportaša.
Napominjemo da izvještaj pokazuje kako je svaka manipulacija podacima isključivo odgovornost ruskih vlasti: "Ruske su vlasti bile odgovorne za očuvanje integriteta moskovskih podataka." Također, primjećujemo da se u izvješću utvrđuje da sportske strukture nisu bile uključene ni u jednu od ovih manipulacija, te da izvještaj ne ukazuje na bilo kakvu zlouporabu sportskog pokreta u tom pogledu, posebno Ruskog olimpijskog odbora ili njegovih članova. U tom kontekstu, MOO pozdravlja priliku koju je WADA ponudila ruskim sportašima da se natječu „tamo gdje mogu pokazati da ih ne poštuju na bilo koji način“.
Što se tiče sankcija nakon ove manipulacije, još ćemo ih morati detaljno procijeniti. MOO naglašava da sve sankcije trebaju slijediti pravila prirodne pravde i poštivati ​​ljudska prava. Stoga, MOO naglašava da bi krivci trebali biti kažnjeni na najrigorozniji mogući način zbog ozbiljnosti ovog kršenja zakona, te stoga pozdravlja sankcije za odgovorne iz ruske vlasti. Međutim, s obzirom na ozbiljnost manipulacije, pozivamo WADA-u na daljnje odlučno postupanje. Ponajprije to znači da bi WADA sve te spise trebala uputiti Vijeću Europe i UNESCO-u, uzimajući u obzir Antidopinšku konvenciju Vijeća Europe i Međunarodnu konvenciju UNESCO-a protiv dopinga u sportu.
Na kraju ovog procesa nadamo se da će pravda napokon prevladati te da će uslijediti pune i učinkovite sankcije."

Na posebno sazvanom sastanku za 9. prosinca 2019. godine u Parizu, Izvršni odbor WADA-e razmotrit će preporuke Odbora za provjeru usklađenosti WADA-e u pogledu posljedica neusklađenosti Ruske antidoping agencije (RUSADA). (moo/hoo)