Katowice, 5. studenoga 2019. - Obraćajući se skupu od 1500 sudionika 5. globalne konferencije Svjetske antidopinške agencije (WADA) o dopingu u sportu, koja se održava u Katowicama (Poljska), predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach najavio je investiciju MOO-a u iznosu od 10 milijuna američkih dolara za podršku akcijskom planu u četiri točke, usmjerenom na jačanje borbe protiv dopinga i zaštitu čistih sportaša. To se odnosi na: dugotrajnije čuvanje (arhiviranje) uzoraka, i do deset godina prije Igara, uvođenje nove vrste anntidopinškog testa već na OI u Tokiju, izdvajanje više novca za znanstvena istraživanja i jačanje istražnih ovlasti WADA-e.

Predsjednik Bach najprije je predstavio globalni program dugoročnog skladištenja i ponovne analize koji bi se proširio na uzorke prikupljene tijekom testiranja prije Igar

- Kako bi omogućio prvi zacrtani korak, MOO je spreman financirati potrebne laboratorijsko-skladišne ​​prostore međunarodnih federacija i nacionalnih antidopinških agencija za desetke tisuća uzoraka prikupljenih tijekom razdoblja testiranja prije Igara. Na temelju našeg iskustva sa skladištenjem uzoraka, to predstavlja obvezu MOO-a u iznosu od oko pet milijuna dolara - kazao je Bach.

Kako bi iskoristio najopsežniji program testiranja prije Igara, koji će "maksimizirati otkrivanje i odvraćanje od dopinga", čelnik MOO-a zatražio je od Međunarodne agencije za ispitivanje (ITA), koja koordinira ovaj proces, "prikupljanje odgovarajućih uzoraka analiziranih novom metodom genetskog slijeda (test za sekvenciranje gena) već na Olimpijskim igrama Tokio 2020., bez obzira je li ova metoda ispitivanja službeno potvrđena ili ne”. 
Oslanjajući se na uspjeh posljednjeg istraživačkog programa za razvoj inovativnih metoda antidopinškog testiranja i otkrivanja dopinga, a koji je podržan iz MOO-ova fonda u iznosu od 10 milijuna dolara, predsjednik Bach najavio je dodatnu obvezu od 2,5 milijuna dolara.
- Ako vlade žele usklađenje djelovanja s ovim iznosom, rado ćemo prenijeti tih 2,5 milijuna dolara iz proračuna Medicinske i znanstvene komisije MOO-a u proračun za istraživanje WADA-e - dodao je Bach.

Hvaleći veliki napredak Obavještajno-istražnog odjela WADA-e, od njegova utemeljenja 2016. godine do danas, predsjednik MOO-a također je podsjetio da su "izazovi dopinga nažalost postali još složeniji".
S obzirom na to, pozvao je vlade država članica MOO-a na raspravu o tome kako ojačati WADA-in obavještajni i istražni odjel. Ustvrdio je da bi za takav zajednički program MOO osigurao dodatnih 2,5 milijuna dolara za sljedeću olimpijadu.
Uz spomenuti plan, predsjednik MOO-a inzistirao je na potrebi bolje suradnje s vladama, kada je riječ o identifikaciji i sankcioniranju svih onih iz sportskog okruženja koji su uključeni u slučajeve dopinga u sportu.
 - Fokusiramo li se više na partnerstvo i usku suradnju svih aktera protiv dopinga, možemo poduzeti veliki korak naprijed u jačanju pravde i vjerodostojnosti te za zaštitu čistih sportaša i sportašica, kao i isušivanje dopinške močvare - zaključio je Thomas Bach. (moo/hoo/vk)