Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednik mr.sc. Zlatko Mateša i glavni tajnik Ivica Miočić Stošić s doministrom za sport Ministarstva prosvjete i sporta Stjepanom Puhakom, koordinatorom za dopinšku kontrolu Zdravstvene komisije HOO-a dr. sc. Božidarom Fučkarom i predstavnikom Vlade RH u Vijeću Europe za pitanja dopinga u sportu dr. sc. Ivanom Fattorinijem, održali su, u srijedu 9. travnja 2003. godine u Hrvatskom olimpijskom odboru, konzultativni sastanak s izaslanstvom monitornig skupine Vijeća Europe za antidoping u sportu; predsjednikom znanstvene grupe za doping dr. Luisom Hortaom, članom grupe, dr. Joškom Osredkarom, tajnikom Odjela za sport Vijeća Europe Mesutom Ozyavuzom, suradnicom Odjela Marie-FranA?oise Glatz i članom pravne grupe za doping Kismetom Erkinerom, o suradnji sportskih organizacija i javnih vlasti u borbi protiv dopinga u sportu.

 

Naime, potpisujući Europsku konvenciju protiv dopinga u sportu 1993., a 2003. godine i Deklaraciju svjetske konferencije o borbi protiv dopinga čijom je inicijativom osnovana neovisna međunarodna agencija za dopinšku kontrolu (WADA), čijih se pravila moraju držati sve potpisnice, Hrvatska se obvezala na zajedničku suradnju sportskih organizacija i javnih vlasti u borbi protiv dopinga i poduzimanje akcija u područjima obrazovanja, znanstvenog istraživanja, društvenih i zdravstvenih mjera za zaštitu sportaša te koordinacije pravnih propisa o dopingu.

O radu na načelima dviju konvencija čija je zadaća spriječiti doping u sportu, suradnici iz Hrvatske upoznali su članove monitornig skupine o zakonskoj regulativi i financijskoj potpori dopinške kontrole u hrvatskom sportu, te o provedbi programa obrazovanja za područja dopinga. Izvješćuju detaljno o provođenju doping kontrole na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, dr. Božidar Fučkar je naglasio da se Hrvatski olimpijski odbor uvijek rukovodi trima bitnim odrednicama antidopinške kontrole; obrazovanje i prevencija, prava sportaša i sankcije, dodavši kako je proračunom HOO-a za 2003. godinu predviđeno 60.000 eura, kojim bi se pokrili troškovi kontrole za oko 160 sportaša. Na kraju svoje posjete Hrvatskoj, monitoring skupina Vijeća Europe koja se u Hrvatskoj susrela i s predstavnicima Odbora za obitelj, sport i mladež Sabora RH, Ministarstva unutrašnjih poslova, te Hrvatskog nogometnog saveza, održala je 10. travnja u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza, konferenciju za tisak na kojoj je bilo riječi o potrebi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s antidopinškom konvencijom Vijeća Europe i njenog okončanja do veljače 2006. godine, odnosno prije početka ZOI u Torinu 2006.

Izražavajući zadovoljstvo zaključcima radnih susreta, članovi monitoring skupine Vijeća Europe uvjereni su da će njihova posjeta Hrvatskoj ubrzati osnivanje Akademije za borbu protiv dopinga ili Nacionalnog odbora koji bi djelovao pri nekom od već postojećih institucija kao organizacijsko rješenje brige o problemu dopinga u sportu.