Zagreb, 17. rujna 2018. - Prve regionalne Igre prijateljstva (Friendship Games 2018.) održane su u suorganizaciji talijanskog i slovenskog olimpijskog odbora kao obnovljena inačica Igara mladih Alpe-Jadran.

Domaćini su bili pogranični gradovi/općine tih država: Gorizia (Italija) te Nova Gorica, Šempeter i Vrtojba (Slovenija). Organizatori su poseban naglasak stavili na obilježavanje 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata i tragičnih posljedica koje je ostavio na ovim prostorima.

Simbolična svečanost otvaranja organizirana je na Piazzi Transalpina u Goriziji, gdje su pozdravne riječi održale sve važne osobe involvirane u ove Igre, kao i gosti. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora nazočne je pozdravila dopredsjednica Morana Paliković Gruden.  

 

Na Igrama su nastupili sportaši i sportašice u dobi od 14 do 16 godina, i to u pet sportova: kajak, karate, košarka 3x3, sportsko penjanje i tenis, u godištima 2002.-2004. Sudjelovalo je sedamdesetak mladih sportaša i sportašica, s jednakom zastupljenošću dječaka i djevojčica, iz triju država: Hrvatske, Italije i Slovenije. Mlade sportaše na Igrama je pratilo tridesetak službenih osoba (treneri i vodstva izaslanstava), što znači da su uključivale ukupno stotinjak sudionika.

 

Hrvatski su sportaši i sportašice osvojili ukupno 10 medalja, od čega pet zlatnih, četiri srebrne i jednu brončanu. Najuspješniji su bili karataši i karatašice sa zlatnim odličjima Dominika Murkovića, Matije Relića i Inge Grgić, te srebrima Dina Šimunca, Iris Kovač i Eme Štivić. Zlato su osvojili i mladi košarkaši (Duje Brala, Roman Čimbur, Mario Krešić i Ante Perkušić), te teniski duo Alen Bill i Lara Hraščanec (ekipno). Srebrne su bile košarkašice 3x3 (Maja Nevešćanin, Nikolina Pavić, Barbara Vunić i Antica Tabula), a brončana - penjačica Lucija Brkić. U sportskom penjanju imali smo i dva četvrta mjesta (Filip Kurtović i Lara Kmoch) te jedno peto (Roko Čačija). I kajakaši su zauzeli dva četvrta mjesta (Martin Vegše i Maja Štimac) te jedno peto (Jakov Matošević).  

 

Osim hrvatskih, slovenskih i talijanskih mladih sportašica i sportaša, na sljedećim igrama, za dvije godine, očekuje se nastup austrijskih i mađarskih vršnjakinja i vršnjaka. (hoo/vk)