Svjetsko prvenstvo u daljinskom plivanju, Roberval (Kanada) 17.–22.7.2010. U posljednoj i najtežoj disciplini Svjetskog prvenstva održanog od 17. do 22. srpnja 2010. u Robertvalu u Kanadi, u maratonu na 25 km, nastupilo je i troje hrvatskih predstavnika: Josip Soldo, Tomislav Soldo i Ivana Šitić koji su bili najmlađi sudionici i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Svima njima je ovo bio debi u ovoj najdužoj disciplini koja se pliva na svjetskim i europskim prvenstvima.

Svjetsko prvenstvo u daljinskom plivanju, Roberval (Kanada) 17.–22.7.2010.

U posljednoj i najtežoj disciplini Svjetskog prvenstva održanog od 17. do 22. srpnja 2010. u Robertvalu u Kanadi, u maratonu na 25 km, nastupilo je i troje hrvatskih predstavnika: Josip Soldo, Tomislav Soldo i Ivana Šitić koji su bili najmlađi sudionici i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Svima njima je ovo bio debi u ovoj najdužoj disciplini koja se pliva na svjetskim i europskim prvenstvima.

Kao što se i pretpostavljalo najveći suparnik našim mladim maratoncima bila je temperatura jezera Lac St-Jean od hladnih 18,5 st. što im je u ovako teškoj utrci bio veliki dodatni uteg. Najvrijedniji rezultat i najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri ostvario je Josip Soldo osvajanjem 14. mjesta s vremenom 5:59:43 otplivavši izuzetno zrelo i ujednačeno cijelu utrku. Iza sebe je ostavio mnoge dobro poznate svjetske maratonce, među kojima i dva Rusa; Afanevicha i Boykova.

U konkurenciji 21 plivača malo iznenađenje priredio je pobjednik Alexander Meyer iz SAD-a (5:32:39) koji je u finišu za nepunu sekundu bio brži od iskusnog Valeria Cleria (Ita),aktualnog prvaka na 10 km i dosadašnjeg na 25 km te Petra Stojcheva iz Bugarske (5:33:50), jednog od najboljih maratonaca u povijesti i rekordera La Manchea.

Naš drugi predstavnik Tomislav Soldo je zbog pothlađenosti (tjelesna temperatura 31 st.) odustao oko 14. km i završio u bolnici na reanimaciji, ali se na sreću uspješno oporavlja. U ženskoj konkurenciji s vremenom 5:52:13 je pobijedila Nizozemka Linsy Heister ispred Margarite Dominguez Cabezas iz Španjolske (5:55:59) i Francuskinje Celie Barrot (5:57:02). 17-ogodišnja Ivana Šitić nažalost nije uspjela završiti utrku u zadanom limitu, a nedostajala joj je svega jedna minuta. O težini utrke dovoljno govori podatak da je odustalo 7 natjecatelja među kojima i aktualna svjetska prvakinja na 10 km Martina Grimaldi iz Italije. (JM)