Zagreb, 12. listopada 2007. - Prva hrvatska alpinistička ženska ekspedicija sa 19 članica među kojima je petorka sa himalajskog vrha Cho Oyu, šestog vrha na svijetu (8.201), Riječanke sestre Darija ...

Zagreb, 12. listopada 2007. - Prva hrvatska alpinistička ženska ekspedicija sa 19 članica među kojima je petorka sa himalajskog vrha Cho Oyu, šestog vrha na svijetu (8.201), Riječanke sestre Darija i Iris Bostjančić i Vedrana Simičević, te Zagrepčanka Marija Maćešić i Zadranka Jana Mijailović, vratila se u Hrvatsku. U Zagrebačkoj zračnoj luci u nazočnosti brojnih članova obitelji i prijatelja, u petak, 12. studenoga, dobrodošlicu alpinisticama zaželio je u ime Hrvatskog olimpijskog odbora Marko Ćurković, pomoćnik glavnog tajnika za nacionalne športske saveze, u ime Hrvatskog planinarskog saveza predsjednik Hrvoje Kraljević, te u ime Vlade Republike Hrvatske potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te pročelnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Srčanost ovih žena koja ih je dovela u na jedan od šest najviših svjetskih planinskih vrhova svijeta, uveo je hrvatski alpinizam u skupinu samo četiri alpinističke ekspedicije, od kojih je upravo ova hrvatska prva i jedina ženska ekspedicija a koje su prešle vrhove planina iznad osam tisuća metara, kazao je Marko Ćurković koji je čestitao svim članovima himalajskog tima među njima i vođa ekipa glavni tajnik Saveza Darko Berljak i liječnik Darko Marković, kao i Hrvatskom planinarskom savezu na povijesnom poduhvatu u međunarodnom sportu.