Nikozija, 4. prosinca 2017. - Na dvodnevnom seminaru na temu „Budućnost mediteranskih igara“, ciparski olimpijski odbor ugostio je dužnosnike iz 17 nacionalnih olimpijskih odbora država-članica Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI).

Prvi dan seminara u Olimpijskoj kući u Nikoziji otvoren je pozdravnim govorima predsjednika ciparskog nacionalnog olimpijskog odbora Dinosa Michaelidesa, predsjednika Komisije za suradnju i razvoj MOMI-ja Tullia Paratorea i dopredsjednika Ciparske sportske udruge Demetrisa Leontisa.
Predsjednik MOMI-ja Amar Addadi u uvodnom je predavanju govorio o evoluciji Mediteranskih igara i izazovima za njihovu opstojnost. Predsjednik grčkog olimpijskog odbora i član Izvršnog odbora EOO-a, Spyros Capralos, nadovezao se na to predavanjem o iskustvima i stajalištima nacionalnih olimpijskih odbora o samim Igrama.
Direktorica Sportske škole talijanskog olimpijskog odbora Rossana Ciuffetti govorila je o vrijednostima i važnosti mediteranskih igara, a završetak prvoga dana bio je u znaku Tullia Paratorea, predsjednik MOMI-jeva Odbora za suradnju i razvoj. On je govorio o nasljeđu mediteranskih igara. Prvi dan završio je formiranjem dviju radnih skupina koje su se bavile pitanjima jačanja odnosa MOMI-ja i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te međunarodnih sportskih federacija u svrhu podizanja MI na višu razinu, kao i poboljšanjem gospodarske motivacije država da organiziraju MI.

Drugoga dana seminara član Izvršnog odbora MOMI-ja Marwan Maghur predstavio je temu "Što se može učiniti u budućnosti za bolje mediteranske igre", dok je tajnica Povjerenstva za sportaše ciparskog NOO-a, Christalleni Trikomiti, prezentirala temu „Fair play i mediteranske igre“. Čelnik ciparskog olimpijskog odbora Michaelides i zaključio je seminar, temom o poticajima za privlačenje sudjelovanja elitnih sportaša.
Hrvatski olimpijski odbor u Nikoziji je predstavljao Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika za olimpijski program:
- Zaključeno je da Mediteranske igre trebaju kvalitativan iskorak jer su izgubile čar nenastupanjem najboljih sportaša, a tome je pridonio i termin održavanja. Druga godina nakon OI-ja prihvatljiv je termin, samo što se u konzultacijama s MOO-om treba dogovoriti bodovno valoriziranje nastupa sportaša, kako bi im rezultati na MI-ju olakšali kvalifikacije na OI. To bi pomoglo atraktivnosti MI-ja i na marketinško-financijskom planu…

Osim domaćina, na seminaru su sudjelovali predstavnici: Albanije, Alžira, BiH, Hrvatske, Francuske, Makedonije, Grčke, Italije, Kosova, Libanona, Malte, Portugala, San Marina, Srbije, Tunisa i Turske. (hoo/vk)