Mediteranske igre

Mediteranske igre natjecanje su sportaša zemalja mediteranskog bazena, u pojedinačnim i ekipnim sportovima a utemeljene su ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća, radi poticanja suradnje, organizacije i razvoja sporta u toj regiji, promicanja sportske etike, duha fair playa i tolerancije. Održavaju se svake četvrte godine (od 1993. u godini nakon godine održavanja Olimpijskih igara) i pod pokroviteljstvom su Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

Službeni znak Mediteranskih igara su tri međusobno prepletena kruga koja poput jednog sunca izranjaju iz istog mora na plavoj zastavi MI. Izradio ga je ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić radeći rješenje za Mediteranske igre kojima je domaćin bio Split 1979.

 

Prve mediteranske igre održane su u Aleksandriji 1951. a sudjelovalo je 10 zemalja osnivačica: Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Jugoslavija, Libanon, Malta, Sirija, Španjolska i Turska. Otac mediteranskih igara je Egipćanin Mohamed Taher Paša, političar, prosvijećen i visoko obrazovan intelektualac, sportski djelatnik, predsjednik Egipatskog olimpijskog odbora, član i potpredsjednik MOO-a (od 1934. do 1968.)

 

Hrvatski sportaši kao i sportaši koji su nastupali za hrvatske klubove sudjelovali su, kao reprezentativci Jugoslavije na 10 od 11 MI i to od Aleksandrije (1951.) do Atene (1991.). Jedino nisu nastupili na II. mediteranskim igrama 1955. u Barceloni, jer Jugoslavija tada nije imala diplomatske odnose sa Španjolskom. U tom razdoblju osvojili su 190 medalja od čega 92 zlatne, 51 srebrnu i 57 brončanih. Nakon Atene 1991. odlučeno je da ostane četverogodišnji ritam održavanja MI, ali da to bude nakon OI, a ne prije. Pokazalo se, naime, da je teško uskladiti olimpijske i mediteranske vrhunske sportske pripreme.

 

Od samostalnosti Hrvatske 1991. do 2013. hrvatski su sportaši šest puta nastupali na Mediteranskim igrama. U tom razdoblju osvojili su 168 medalja, 43 zlatne, 57 srebrnih i 68 brončanih.