Ispis

U drevnoj grčkoj Olimpiji u nedjelju ujutro, 27. studenoga, je na tradicionalan način upaljen olimpijski plamen, koji će u naredna dva i pol mjeseca biti pokazan širom Grčke i Italije, gdje 10. velj...

U drevnoj grčkoj Olimpiji u nedjelju ujutro, 27. studenoga, je na tradicionalan način upaljen olimpijski plamen, koji će u naredna dva i pol mjeseca biti pokazan širom Grčke i Italije, gdje 10. veljače 2006. počinju Zimske olimpijske igre. Oblaci iznad 2700 godina starih ruševina spriječili su da se vatra upali pomoću sunca, pa su vrhovna svećenica koju je utjelovila grčka glumica Siarkou i 17 djevojaka obučenih u ruho drevnih svećenica, iskoristile plamen zapaljen tijekom probe u subotu.

Olimpijski plamen kreće na put po Grčkoj, a u Atenu će stići 6. prosinca na atenski Kamimarmaro, gdje su održane prve olimpijske igre modernog doba. Nakon toga, 7. prosinca, olimpijska baklja bit će prenijeta u Rim gdje bi je trebao blagosloviti i papa Benedikt XVI. Olimpijski plamen će u Italiji proći kroz ruke deset tisuća bakljonoša, na putu dugom 11.300 km. Tko će ga upaliti na stadionu u Torinu 10. veljače 2006., strogo je čuvana tajna.