ZAGREB (23. studeni 2007.) - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na 40. sjednici održanoj 23. studenoga 2007. godine potvrdilo još pet sportaša evidentnih olimpijskih kandidata za nastup na...

ZAGREB (23. studeni 2007.) - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na 40. sjednici održanoj 23. studenoga 2007. godine potvrdilo još pet sportaša evidentnih olimpijskih kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Svojim rezultatima i sportskim uspjesima nastup u Pekingu izborili su biciklisti Radoslav Rogina, Vladimir Miholjević i Matija Kvasina, boksač Marijo Šivolija Jelica i u streljačkoj disciplini trap Josip Glasnović.

Trenutačno Hrvatska ima 107 sportaša u olimpijskom programu, od čega je 39 evidentnih kandidata, 38 potencijalnih A i 30 potencijalnih B kandidata. Vijeće je informirano o promjenama pravila razvojnih programa na kojima se u suradnji s nacionalnim sportskim savezima i Komisijom za razvoj sporta ubrzano radi. Održane su konzultacije, a primjena novih pravila očekuje se od 1. siječnja 2008. godine. Želja je održati kontinuitet i progresiju svakog programa kako bi sportaši koji participiraju u njima imali više pozitivnih koristi.

Na prijedlog nacionalnih sportskih saveza, HOO je odlučio da će Hrvatsku na Olimpijskom kampu mladih u Pekingu predstavljati gimnastičarka Martina Stojšić i šahist Ivan Šarić. Martina je članica GK Vukovar i standardna je članica juniorske nacionalne vrste, a Ivan je juniorski prvak Europe. Dvoje mladih, perspektivnih hrvatskih sportaša provest će u Pekingu dva tjedna učeći o kineskoj kulturi, sudjelovat će na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara, na nekim olimpijskim natjecanjima te će obići Olimpijsko selo. Troškove u potpunosti pokrivaju Olimpijska solidarnost i BOCOG.