Hrvatski olimpijski odbor/Izdavač 2011. - Monografija „Hrvatska olimpijska obitelj“ o dvadesetogodišnjem djelovanju Hrvatskog olimpijskog odbora od osnutka 1991. do 2011. donosi povijesne činjenice o počecima olimpizma u Hrvatskoj i njegovim nositeljima, osnivanju najveće hrvatske institucije sporta, prvim nastupima na olimpijskim igrama i svim Igrama do 2010. , o olimpijcima, odličnicima koji su obilježili hrvatski i svjetski olimpijski pokret; od košarkaškog srebra 1992., zlatne rukometne izvedbe 1996. i 2004., Kostelićinih olimpijskih dragulja na zimskim olimpijskim igrama, prvih pojedinačnih olimpijskih odličja, do novijih odličja i olimpijske izvrsnosti na ljetnim Igrama.

 

 

Uz povijesne činjenice o olimpizmu i samom osnivanju HOO-a, monografija donosi uvid u ključne međunarodne i domaće aktivnosti na izgradnji sustava sporta i olimpizma, kao što su suosnivanje Europskog fair play pokreta, članstvo u Europskim olimpijskim odborima, osnivanje Hrvatskog kluba olimpijaca, Hrvatske olimpijske akademija, Hrvatskog fair play odbora, Zaklade hrvatskih sportaša i drugih institucionalnih oblika djelovanja u međunarodnom i nacionalnom sportu i olimpizmu. Monografija daje uvid u aktivnosti HOO na promicanju njihovih vrijednosti, o vodstvu HOO-a, statistike o medaljama sa SP i Ep seniorskih i juniorskih kategorija, nagradama MOO-a, HOO-a, izborima najuspješnijih i brojnim drugim područjima rada vrhovne sportske institucije.U Monografiji je cjelovito objavljen i popis svih hrvatskih sportaša s olimpijskim medaljama od 1900.Izdavač, Hrvatski olimpijski odbor, ovu je monografiju namijenio svih olimpijcima i osvajačima olimpijskih odličja, hrvatskim stjegonošama, poklisarima hrvatske ideje olimpizma, sportskim djelatnicima i dužnosnicima koji su dali svoj doprinos neprocjenjive vrijednosti, svim hrvatskim predsjednicima i vladama koje su stajale uz Hrvatski olimpijski odbor, vodstvu međunarodnog olimpijskog pokreta koji je od samog početka podupirao hrvatska nastojanja samostalnosti i neovisnosti.

Autori Monografije „Hrvatska olimpijska obitelj“ HOO 1991. – 2011. su Radica Jurkin i Ante Drpić, uglednici hrvatske javne sportske riječi. Recezent je ugledni sportski komentaror i sportski novinar, glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec.

Monografija „Hrvatska olimpijska obitelj“ - online,