Zagreb, 17. prosinca 2019. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) priredila je, u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i Kineziološkim fakultetom (KIF) Sveučilišta u Zagrebu radionicu Athlete365 Career+ OUTREACH o dual karijeri sportaša. Radionica je održana u Vijećnici Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, uz dobar odaziv studenata KIF-a, kojima je i bila namijenjena. Posebni gosti-predavači na radionici su bili proslavljeni boksač Željko Mavrović i bivša skijaška olimpijka Ana Jelušić, danas zaposlena kao vanjska suradnica MOO-a i lead edukatorica za programe Dual karijere.

Studente su upoznali s vlastitim iskustvima, vezanim za završetak sportske karijere i prelazak u novu (poslovnu) karijeru.

- Teško je početi sve ispočetka i zato je važno imati poslovni cilj izvan profesionalnog sporta te iskoristiti sportski uspjeh, kontakte i poznanstva kako bi put nakon sportske karijere bio što lakši - poruka je Ane Jelušić, uz priznanje da je i sama nakon završetka skijaške karijere šest mjeseci bila u "praznom prostoru". 

Željko Mavrović je istaknuo da bavljenje sportom otvara mnoga vrata i da se taj dio života mora pretočiti u bilo koji drugi dio života. Dodao je da izbor nove karijere mora biti sukladan interesima i afinitetima, kako bi bivši sportaš bio zadovoljan novim poslom i novom karijerom.

Međunarodni olimpijski odbor prepoznao je taj problem "karijere nakon karijere" kod mnogih sportaša i osmislio radionice koje im pomažu u pripremi za život nakon sportske karijere i postizanje cjeloživotne izvrsnosti. Zahtjevi bavljenja sportom na visokoj natjecateljskoj razini takvi su da je mnogim sportašima teško uskladiti sportsku karijeru s paralelnim fakultetskim ili drugim stručnim obrazovanjem, što ih često čini nedovoljno pripremljenim za tržište rada. 

Radionicom na Kineziološkom fakultetu koordinirala je voditeljica Odbora za promociju olimpizma Hrvatske olimpijske akademije Ana Popovčić, a potporu radionici dali su i Martina Špiljak te Matija Mirković iz Addeco Grupe, partnera ovog MOO-ova projekta. (hoo/hoa)