Aarhus, 10. kolovoza 2018. - Nakon osigurane olimpijske norme Tončija Stipanovića u klasi Laser, pretposljednjeg dana Svjetskog prvenstva u danskom Aarhusu Hrvatska ima osiguranu još jednu jedriličarsku vizu za Tokio. Ali ne samo to, Šime i Mihovil Fantela osigurali su u klasi 49er, i svjetsku medalju.

U subotnji plov za odličja ulaze s prvog mjesta s velikim izgledima da se na kraju i okite svjetskim zlatom.

Nakon 12 jedrenja zadarska braća su vodeća posada, 13 negativnih bodova ispred Nijemaca Fischera i Grafa, čak 18 ispred još jedne njemačke posade - Heila i Plössela, dok ih četvrtoplasirani Francuzi Frei i Delpech ne mogu ugroziti. Ogromna prednost jamči pohod na zlato u subotnjem plovu za odličja, te bi samo jako loš plasman u plovu najboljih deset posada mogao Zadrane ostaviti bez naslova svjetskih prvaka.

Olimpijski pobjednik i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a u subotu će im se pridružiti i Šime Fantela.

Braća Fantela stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, kao posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020., no ostvarili su pravi pothvat. U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, iako se jedrilo u ekstremnim uvjetima, s udarima vjetra od 25 čvorova, koji braći Fantela najmanje odgovaraju.

- Prednost u bodovima ništa ne znači. Pripremit ćemo se što je bolje moguće, ne izletjeti na startu, pratiti našu rutinu. Igrat ćemo svoju igru, pogotovo prvu stranicu i onda eventualno pogledati gdje je tko od konkurencije i pokušati im parirati. Olakšanje je što imamo normu za Tokio, a još i medalju. Došli smo ovdje učiti, ali iskoristili smo sve što nam se otvorilo - rekao je Šime Fantela. 

Izravan prijenos subotnje borbe za odličja braće Fantela na SP-u Danskoj može se pogledati na Sportskoj televiziji od 14 sati. (hoo/vk)