Zagreb, 12. lipnja 2017. – Ured za olimpijski program Hrvatskog olimpijskog odbora obaviješten je o odlukama koje je donio Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svojoj sjednici 9. lipnja, a tiču se sportskog programa za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.


Novoodobreni sportski program predstavlja veliki iskorak jer donosi neke urbane novitete zanimljive mladima, značajno doprinosi ravnopravnosti spolova te predviđa smanjenje broja sportaša. Odluka izvršnog odbora rezultirat će povećanjem broja disciplina na programu za 15, u usporedbi s OI Rio, smanjenjem broja natjecatelja za 285 te nastupom najvećeg broja sportašica u povijesti olimpijskih igara. Udvostručit će se i broj natjecanja ekipa mješovitog sastava kojih je na prošlim Igrama bilo devet.


Olimpijski plan 2020 predviđa da polovicu svih natjecatelja na Igrama čine sportašice te da se u 50 posto disciplina natječu i žene, a ovom je odlukom učinjen veliki korak ka ostvarenju tog cilja. Četiri sporta – kanu, veslanje, streljaštvo i dizanje utega – prvi će put u Tokiju imati izjednačeni broj disciplina za sportašice i sportaše. U kanuu, judu, veslanju, jedrenju, streljaštvu i dizanju utega izjednačit će se broj natjecatelja oba spola.


Sportski program obogaćen je i košarkom 3x3 te BMX slobodnim stilom, uz već ranije dodane sportove i sportske grane skateboarding, sportsko penjanje, karate, daskanje i baseball/softball. (hoo/msč)

 

Nove discipline;

Atletika - mješovita štafeta 4x400m
Biciklizam (BMX) - BMX slobodnim stilom park (m/ž)
Biciklizam (pistovni) - Madison (m/ž)
Boks - 2 ženske umjesto 2 muške discipline
Dizanje utega - ukidanje jedne muške težinske kategorije
Jedrenje - Foiling Multihull mješovito umjesto Multihull mješovito
Judo - natjecanje ekipa mješovitog sastava
Kanu - 3 ženske umjesto 3 muške discipline
Košarka - 3x3 (m/ž)
Mačevanje - ekipno natjecanje (m/ž)
Plivanje - 800m (m), 1500m (ž)
Plivanje - mješovita štafeta 4x100m mješovito
Streličarstvo - natjecanje ekipa mješovitog sastava
Streljaštvo - 3 natjecanja ekipa mješovitog sastava umjesto 3 muške discipline
Stolni tenis - mješoviti parovi
Triatlon - štafeta mješovitog sastava
Veslanje - 1 ženska umjesto 1 muške discipline