Lausanne, 2. lipnja 2016. (MOO) - Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) podržao je prijedlog prema kojem bi se pet sportova dodalo na program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Potvrdi li 129. Zasjedanje MOO-a u kolovozu u Rio de Janeiru taj prijedlog, bit će to najopsežnija promjena olimpijskog programa u suvremenoj povijesti.

Predloženih pet sportova - karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje i baseball/softball - zanimljivi su mladima te predstavljaju kombinaciju već etabliranih sportova i sportova u razvoju popularnih u Japanu i izvan njega. Uključuju momčadske i individualne sportove, sportove na otvorenom i dvoranske sportove kao i „urbane“ sportove koji privlače mlade.

 

Navedenih pet sportova u paketu će se proslijediti Zasjedanju MOO-a na usvajanje, a postanu li dio olimpijskog programa, njihove će se discipline dodati već utvrđenom broju postojećih disciplina na programu, a neće umanjiti ni broj sportaša u dosadašnjim olimpijskim sportovima.

 

Organizacijski odbor OI Tokio 2020. predložio je nove sportove na temelju nove fleksibilnosti koju omogućuje Olimpijski plan 2020. Taj strateški plan budućnosti Olimpijskog pokreta daje gradovima domaćinima priliku da u svoje izdanje Igara uključe nove sportove i discipline koje nisu obvezujuće za buduće domaćine.

 

Dodavanjem novih sportova olimpijski program za OI Tokio proširio bi se za 18 disciplina a broj sportaša povećao za 474, bez utjecaja na postojeće sportove.