Ispis

Zagreb, 10. listopada 2019. - Na premijernom izdanju Svjetskih igara na pijesku, koje se od 12. do 16. listopada održavaju u Dohi (Katar), Hrvatsku će u četiri sporta predstavljati 13 sportaša i jedna sportašica. Luka Grgorinić nastupit će u akvatlonu, Tomislav Stolar u karateu (kate), Martin Dolenc u jedrenju - kitefoilu, a u momčadskoj konkurenciji hrvatske boje branit će rukometaši na pijesku: Mateo Budić, Filip Goričanec, Domagoj Grahovac, Filip Dominik Hančić, Ivan Jurić, Tomislav Lauš, Josip Leko, Josip Matezović, Ivan Palac i Matej Sošić. Okosnicu rukometne momčadi čine brončani s kolovoških Mediteranskih igara na pijesku u grčkom Patrasu. Jedina naša sportašica u Dohi je Marija Dolenc u jedrenju - kitefoilu.

U petak, 11. listopada, dan prije svečanog otvaranja Igara, naši će rukometaši na pijesku nastupiti u premijernom ogledu s domaćinom, potom s Urugvajcima. Osim Katarana i Urugvajaca, u skupini B s Hrvatskom još su Mađarska Španjolska i Tunis.
Prve Svjetske igre na pijesku pokrenuo je ANOC (Svjetsko udruženje nacionalnih olimpijskih odbora). Premijernim Igrama domaćin je trebao biti San Diego (Kalifornija/SAD), ali je tijekom ove godine odustao iz financijskih razloga pa su kao pričuva uskočili Katarani. U Dohi će u 13 sportova nastupiti 1240 sportašica i sportaša iz 90 nacionalnih olimpijskih odbora. (hoo/vk)