1. SINP Doha 2019.

(Doha,Katar, 12. - 16. listopada 2019.)


Prve Svjetske igre na pijesku pokrenuo je ANOC, a održane su u Dohi (Katar) od 12. do 16. listopada 2019. godine. Sudjelovalo je 1240 sportašica i sportaša iz 90 nacionalnih olimpijskih odbora. Na programu je bilo 13 sportova: akvatlon, daljinsko plivanje, jedrenje, karate, košarka 3x3, skateboard, skijanje na vodi, sportsko penjanje te pet sportova na pijesku - nogomet, rukomet, odbojka, tenis i hrvanje.

Doha, 16. listopada 2019. - Nakon šest natjecateljskih dana, u srijedu navečer spuštena je zavjesa na prvo izdanje Svjetskih igara na pijesku, koje je u katarskoj Dohi premijerno organizirao ANOC (Svjetsko udruženje nacionalnih olimpijskih odbora). Sudjelovalo je 1240 sportašica i sportaša iz 97 država, a natjecali su se u 13 sportova. Najuspješnija nacija su Španjolci sa sedam zlatnih medalja, ispred Brazila sa pet te Italije i SAD-a po četiri… Hrvatski sportaši i sportašice, njih ukupno 14 u četiri sporta, vraćaju se s Igara bez osvojena odličja. Najbolja ostvarenja stigla su upravo posljednjeg natjecateljskog dana.

Doha, 14. listopada 2019. - Nakon sedam plovova na prvim Svjetskim igrama u Dohi (Katar), hrvatski kitesurfer (disciplina kitefoil) Martin Dolenc odličnim je petim mjestom osigurao nastup u polufinalu (u srijedu, 16. listopada). Prema dosadašnjim izdanjima na Igrama, Dolenc se pokazao konkurentnim i za osvajanje medalje, no prethodno treba biti najbolji u konkurenciji još petorice suparnika. Naime, dvojici izravnih finalista za završnicu će se pridružiti pobjednici dviju skupina od po šest jedriličara/kitesurfera.

Doha, 13. listopada 2019. - U petom nastupu na prvim Svjetskim igrama na pijesku, koje se od 12. do 16. listopada održavaju u Dohi (Katar), hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku poražena je u ogledu B skupine od Mađarske sa 0-2 (18-21, 22-28). Mađari su otpočetka nametnuli svoj ritam igre, stalno održavali prednost, ne dopustivši našim igračima preokret. Sredinom drugoga seta činilo se sa će Hrvatska uspjeti preokrenuti, no suparnička momčad ostala je do kraja borbena i koncentrirana.