Ispis

 

Glasovanje za izbor domaćina 21. Zimskih olimpijskih igara 2010. godine koje je 2. srpnja održano u Pragu na 115. sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) bilo je vrlo tijesno.

Kako je rezultat glasovanja na kraju pokazao kanadski Vancouver je za samo tri glasa pobijedio južnokorejski Pyeongchang, bilo je 56- 53 u korist grada na zapadnoj obali Pacifika. Zanimljivo je i to da je u prvom krugu Pyeongchang dobio 11 glasova više od Vancouvera (51-40), dok je austrijski Salzburg dobio tek 16 glasova.

Vancouver, inače luka na Pacifiku, se diči svojom ljepotom, pa mu je stoga i geslo bilo "OI između mora i neba". Kao što je i običaj kod ZOI, samo u malom broju sportova natjecanja će se moći odigravati u samom gradu domaćinu, u Vancouveru će se tako održati tek natjecanja u hokeju na ledu, curlingu, brzom klizanju, te akrobatskom skijanju.

Natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju, te bobu i sanjkanju održat će se u zimovalištu Whistler Mountain, 125 km sjeverno od Vancouvera. Stoga je kanadska vlada odobrila izgradnju autoceste kojom bi se put od Vancouvera do Whistler Mountaina smanjio na jedan sat. Proračun igara iznosi 874 milijuna američkih dolara, a za dodatne investicije (izgradnju ceste i željeznice, te sportskih objekata koji nedostaju) planira se utrošiti još 845 milijuna USD. Također, Vancouver će ući u povijest OI i stoga što bi se i svečanost otvaranja, kao i svečano zatvaranje trebali prvi put održati u zatvorenom prostoru, u BC Place u koji stane 55.000 gledatelja