XXI. zimske olimpijske igre u Vancouveru održane od 12. do 28. veljače 2010. okupile su 2566 sportaša iz 82 zemlje, a natjecanje je provedeno u 86 sportskih disciplina u 15 sportova. Igre je pratilo 10.000 predstavnika medija. Volontiralo je oko 25.000 osoba. Igre je otvorila kanadska guvernerka Michelle Jean, a olimpijski plamen upalio Wayne Gretzky (hokej na ledu). Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je Hayley Wickenheiser (hokej na ledu), a u ime sudaca Michelle Verrault (brzo klizanje).


Na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, koje su započele u sjeni tragične pogibije 21-godišnjeg gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija, sudjelovala je i hrvatska olimpijska delegacija sa 19 natjecatelja, od toga 7 sportašica. Nastupili su u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu i bobu četverosjedu. Hrvatski stijeg na svečanosti otvaranja Igara nosio je Jakov Fak a zatvaranja Ivan Šola. Nositelji odličja s Igara u Vancouveru su Ivica Kostelić koji je osvojio dva srebra u alpskom skijanju i Jakov Fak s broncom u biatlonu.


Igre u Vancouveru 2010. potvrdile su neiscrpan kapital hrvatskog zimskog sporta. Prvo je 14. veljače 22-godišnji Jakov Fak osvojio brončano odličje u biatlonu u utrci na 10 km. Dionicu je svladao za 24:21.8 minuta i pogodio svih 10 zadanih meta. Bila je to osma medalja za hrvatske sportaše na ZOI, prva koja nije osvojena u alpskom skijanju.  U nedjelju, 21. veljače Ivica Kostelić - srebrni u kombinaciji iz Torina 2006. - osvojio je srebrnu medalju u superkombinaciji, zaostavši 33 stotinke za pobjednikom Amerikancem Bodeom Millerom. Istoga je dana Jakov Fak nastupio u masovnom startu i zauzeo odlično 9. mjesto.  Predzadnjeg dana Igara, 27. veljače, Ivica Kostelić osvojio je još jedno srebrno odličje, ovaj put u slalomu sjajni Talijan Giuliano Razzoli bio je 16 stotinki brži. Ivici je to bilo drugo odličje u Vancouveru i treće olimpijsko u karijeri.  


U četverosjedu hrvatske bob reprezentacije, koja je završila na 20. mjestu, bili su Ivan Šola, kojem su to bile treće zimske olimpijske igre, Slaven Krajačić, atletičar s iskustvom s OI u Sydneyu, te Igor Marić i Mate Mezulić, kojima je to bilo prvo iskustvo na ZOI. U pričuvi je bio Andras Haklits, bacač kladiva s trostrukim iskustvom s ljetnih OI. Sve četiri vožnje vrlo rizičnom stazom hrvatska je posada prošla bez prevrtanja.


Fotogalerija ZOI Vancouver 2010.

Vodič delegacije - ZOI Vancouver 2010.

Vodič delegacije - ZOI Vancouver 2010. - online