WHISTLER/ZAGREB, 14. veljače 2010. - Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončano odličje u utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. On je zadanu dionicu svladao za 24:21.8 minuta pogodivši pritom svih 10 zadanih meta. Ovo je osma medalja za hrvatske sportaše na ZOI, a prva koja nije osvojena u alpskom skijanju. Dosada su medalje osvajali Janica Kostelić (šest) i Ivica Kostelić (jedna).

WHISTLER, 14. veljače 2010. - Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončano odličje u utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Ovo je osma medalja za hrvatske sportaše na ZOI, a prva koja nije osvojena u alpskom skijanju. Dosada su medalje osvajali Janica Kostelić (šest) i Ivica Kostelić (jedna).

Jakov Fak izvrsno je iskoristio svoj startni broj 4 i činjenicu da je nastupio prije no što je započela jaka kiša koja se povremeno pretvarala u snijeg i time uvelike otežavala vidljivost na strelištu.On je zadanu dionicu svladao za 24:21.8 minuta pogodivši pritom svih 10 zadanih meta.

Za pobjednikom, Francuzom Vincentom Jayem, koji je također imao svih 10 pogodaka, Fak je zaostao 14.0 sekundi, dok je srebrno odličje osvojio Norvežanin Emil Hegle Svendsen koji je usprkos jednom promašaju uspio za 1.8 sekundi preteći Faka.

Inače, Jakov je gotovo točno godinu dana (17. veljače) stigao do svojeg brončanog odlilčja nakon, također brončane, medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyeong Changu i to u utrci na 20 km. Sljedeći nastup u Vancouveru Jakov Fak će imati u utorak, 16. veljače kada je na rasporedu dohvatna utrka na 12.5 km na kojoj će biatlonci startati prema zaostacima ostvarenim u ovoj utrci.Jakov Fak
osvajač bronačnog olimpijskog odličja u biatlonu - ZOI Vancouver 2010.


Dosadašnji sportski uspjesi:
3. mjesto, Individual 20km, na SP u Pyoeng Chang (Koreja) 2009.
10. mjesta na SJP Rupholdingu (Njemačka) 2008.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine u Rijeci. Sportsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koji je odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006. godine formirao samostalan Hrvatski biatlonski savez. Sam Jakov Fak pokazao je svoj izniman talent, osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.

Jakov trenira sa slovenskim timom, a prema riječima trenera Uroša Velepeca koji je najviše utjecao na razvoj njegove sportske karijere, veliki je talent među današnjim bitaloncima; izvrstan je strijelac, a prostora za napredak dakako, ima još u skijaškom dijelu.

Najdraži trenutak u dosadašnjoj sportskoj karijeri Jakovu je osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyoeng Changu (Koreja) u veljači 2009. godine, kada postaje prvi hrvatski sportaš sa svjetskom medaljom u nordijskim disciplinama.

Jakov je završio opću gimnaziju, a aktivno se služi engleskim i pasivno njemačkim jezikom. Često ističe oca kao osobu koja je iznimno utjecala na njegovo bavljenje sportom pružajući mu bezuvjetnu podršku i vjerujući u njega kao sportaša.

Jakov je korisnik programa Olimpijske solidarnosti MOO-a od 1. ožujka 2009. godine do kraja veljače 2010. godine, uz još devet hrvatskih sportaša stipendista Olimpijske solidarnosti MOO-a, i stipendist je olimpijskog programa HOO-a od 1.1.2007. do završetka ZOI Vancouver.