WHISTLER, 8. veljače 2010. – Poznata je činjenica kako Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u suradnji sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA) ulaže puno napora u borbi protiv najvećeg zla i pošasti današnjeg sporta - dopinga

WHISTLER, 8. veljače 2010. – Poznata je činjenica kako Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u suradnji sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA) ulaže puno napora u borbi protiv najvećeg zla i pošasti današnjeg sporta - dopinga. Jedan od načina borbe protiv dopinga je povećanje broja testiranih sportaša tijekom višesportskih priredbi. Na ZOI Torino napravljeno je oko 1200 testiranja, a tijekom XXI. ZOI u Vancouveru najavljeno je testiranje preko 2000 uzoraka.
S prvim testiranjima započeli su već prvog dana boravka u Olimpijskom selu u Whistleru. Od hrvatskih sportaša na testiranje su morali članovi boba četverosjeda, Ivan Šola, Slaven Krajačić, Mate Mezulić i Igor Marić. Dolazak djelatnika WADA-e bio je iznenadan, naravno nenajavljen, u ranim jutarnjim satima. Vrlo je to uobičajena procedura, koja nikoga ne iznenađuje. Procedura koja se mora poštivati. Rezultate testiranja možemo očekivati u roku od 48 sati. Inače, do sada su bobisti testirani u 12 mjesecu prošle godine nakon ostvarivanja norme za nastup na ZOI, te sada pred sami početak Igara.
Od 2000 testova tijekom ZOI Vancouver, 800 će biti napravljeno prije natjecanja i 1200 poslije natjecanja.

Prvi treninzi hrvatskih olimpijaca

Hrvatski olimpijci započeli su s prvim treninzima na olimpijskim borilištima. Skijaši trkači Andrej Burić i Nina Broznić zadovoljni su olimpijskom stazom. Prema riječima vođe tima Zlatka Maleca, staza je očekivano teška i zahtjevna, kao i svaka olimpijska, ali su uvjeti za natjecanje idealni. Danas je bilo sunčano, temperatura oko 3 stupnja.
Biatlonci su također odradili treninge, a Andrijana Stipaničić Mrvelj rekla je kako je staza odlično pripremljena, dosta brza i da su uvjeti idealni. Inače, Andrijana ima prvi nastup u subotu, dan poslije svečanog otvaranja, u 13:00 sati po lokalnom vremenu.
Alpinci su imali slobodan dan, odnosno dan odmora, uz lagano razgibavanje i vježbanje.