XXI. ZOI VANCOUVER 2010. Vancouver (Kanada) 12. – 28. 2. 2010.


HOO u Vancouveru
- ZOI Vancouver i Hrvatska olimpijska delegacija iz dana u dan, do svečanosti zatvaranja 28. veljače 2010.

XXI. Zimske olimpijske igre Vancouver 2010. okupile su 2500 sportašica i sportaša uz isto toliko pratećih osoba u stručnim timovima nacionalnih olimpijskih delegacija. Na programu natjecanja nalazi se sedam sportova i njima pripadajućih sportskih grana; biatlon, bob (bob i skeleton), curling, hokej na ledu, klizanje (umjetničko, brzo i short truck klizanje), sanjkanje i skijanje (alpsko, nordijsko skijanje, skijaško trčanje, skijaški skokovi, skijanje slobodnim stilom i snowboard). Igre prati oko 10 tisuća novinara. Organizaciju Igara pomaže 25 tisuća volontera.

Program natjecanja održava se na sportskim objektima u gradu Richmondu gdje će biti brzinsko klizanje i Vancouveru u curlingu, umjetničkom klizanju, brzinskom klizanju na kratkim stazama te hokeju na ledu, a na planini Cypress u blizini Vancouvera u snowboardu i skijanju slobodnim stilom, dok je u planinskom Olimpijskom parku Whistleru natjecanje u biatlonu, alpskom skijanju, skijaškom trčanju, nordijskoj kombinaciji i skijaškim skokovima.

Za smještaj olimpijaca i njihovih stručnih timova te članova službenih delegacija nacionalnih olimpijskih odbora predviđena su dva Olimpijska sela: u Vancouveru i Whistleru.

Hrvatska olimpijska delegacija ZOI Vancouver 2010
(sportašice i sportaši s biografijama)

Alpsko skijanje:
Ivica Kostelić, Ana Jelušić, Nika Fleiss, Natko Zrnčić-Dim, Sofija Novoselić, Dalibor Šamšal, Ivan Ratkić, Tea Palić, Danko Marinelli, Matea Ferk

Skijaško trčanje:
Nina Broznić, Andrej Burić

Biatlon:
Jakov Fak, Andrijana Stipaničić Mrvelj

Bob četverosjed:
Ivan Šola, Slaven Krajačić, Igor Marić, Mate Mezulić, Andras Haklits (zamjenski član)