Torino, 26. veljače 2006. - Gašenjem olimpijskog plamena uz raskošan vatromet i glazbu, te govorom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea, 26. veljače na stadionu u Torinu, XX. zimske olimpijske igre su i službeno zatvorene.

Torino, 26. veljače 2006. - Gašenjem olimpijskog plamena uz raskošan vatromet i glazbu, te govorom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea, 26. veljače na stadionu u Torinu, XX. zimske olimpijske igre su i službeno zatvorene.

Na svečanosti zatvaranja Igara koje su okupile 2.500 sportaša iz 80 zemalja hrvatsku zastavu nosio je utemeljitelj i pilot hrvatske bob reprezentacije Ivan Šola. Pete zimske olimpijske igre na kojima su nastupili hrvatski sportaši od osamostaljenja, donijele su Hrvatskoj tri medalje u alpskom skijanju; zlatnu i srebrnu u kombinaciji i superveleslalomu Janice Kostelić te srebrnu u kombinaciji Ivice Kostelića.

Prva olimpijska medalja Ivice Kostelića prva je hrvatska medalja u muškoj konkurenciji uopće na Zimskim olimpijskim igrama. Dvije medalje Janice Kostelić koja je skijala sa zdravstvenim teškoćama, uz tri zlatne i jednu srebrnu s prethodnih ZOI u Salt Lake Cityu 2002. donijele su Janici naslov najuspješnije olimpijke svih vremena u alpskom skijanju.

Šef Misije Damir Šegota koji je bio na čelu dosad najbrojnije hrvatske zimske olimpijske delegacije, ukupno 24 sportaša, zadovoljan je ishodom četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa. Zadaća Hrvatskog olimpijskog odbora i Ureda za olimpijski program bila je, kako je sam izjavio, stvoriti najbolje uvjete za sportaše, kao i dokazati na najbolji mogući način da su hrvatski sportaši, osobito nakon Salt Lake City kada je Janica osvojila četiri olimpijske medalje, sastavnica svjetskog zimskog sporta.

Svi hrvatski sportaši, a većina ih je mladih kojima je ovo bilo prvo olimpijsko iskustvo, imaju osnova za daljnje sportsko napredovanje u zimskim olimpijskim disciplinama. Hrvatski je zimski sport profitirao i organizacijom Hrvatskog press centra HOO-a u Sestriereu, središtu natjecanja u alpskom skijanju. Organiziran prvi put na Zimskim olimpijskim igrama i uz pomoć sponzora HOO-a, za akreditirane i neakreditirane novinarima, bila je prilika da šira sportska javnosti u Hrvatskoj doživi olimpijsko ozračje koje je punih 18 dana trajalo u susjednoj Italiji. Što se Hrvatske tiče, mi smo zadovoljni gosti i takvi smo se vratili u Hrvatsku koja je i po broju medalja na visokom 16. mjestu, izjavio je šef Misije Damir Šegota pri povratku u Zagreb.